Eigenbouw sleepkist

vandaag een testje gedaan met bruis en epoxy.

morgen weet ik wat de winst is op het gewicht.

Vleugel met Gamma schuim kern en Abachi weegt 80 gram.

Gelijmd met epoxy/glas bubblels en schuim middel weegt hij 120 gram.

Morgen weet ik ook wat hij met bruis weegt.

Kan ik een met bruis gelijmde vleugel ook in een vaccuum zak stoppen , of heb ik dan een droog tijd van 5 weken.
 
De bruis was al droog en ik heb hem uit de pers gehaald.

Gelijk op de weegschaal en zonder afwerken heb ik nu een gewicht van 96 gram per vleugel helft.

Ik heb er dus 16 gram bruis op gesmeerd tegen 40 gram epoxy. Per komplete vleugel bespaar ik dus 48 gram.

Mijn comclusie is dus dat bruis een gewichts besparing opleverd, en makkelijk te verwerken is.
Gewoon de abachi insmeren met lijm afschrapen met een creditcard en de kernen even in spuiten met een planten spuit van de blokker.
 
mooi uitgevoorde test:thumbsup:, alleen zou je voor de kompleetheid nog een sterktetest moeten doen.
nu zal dit denk ik voor deze toepassing sterk genog zijn.
groeten Gertjan
 
Mijn bevindingen op een rijtje :-)

Schuim kern zonder lijm met abachi weegt 82 gram.

Gamma Schuim met Abachi gelijmd met melklijm is de sterkste verbinding. Twee kanten in smeren, even laten drogen en aan drukken in een vacuum zak. Dit geeft vleugels die bijna onverwoest baar zijn. Maar wel erg zwaar. ( geen test vleugel voor handen voor het juiste gewicht )

Gamma schuim met Epoxy/schuim middel/ micro balloons.
Twee kanten in smeren en uitharden in de vacuum zak.

Weegt iets minder dan een Melk lijm vleugel (afhankelijk hoeveel hars je er op smeerd) is net zo stabiel als andere lijm verbindingen. Dringt lekker door de abachi heen, maar zit wel minder vast aan het schuim dan melklijm. De test vleugel weegt 127 gram.

Pu bruis lijm.

Alleen de Abachi insmeren met lijm. zo veel mogelijk afschrapen met een oude credit card. Schuimkern even vochtige doek er over heen, en gewoon persen. De vleugel weegt 96 gram, dit is zonder meer het laagste gewicht. maar heeft ook de minst sterke hechting. De lijm trekt wel in de abcahi maar niet voldoende in de schuim kern.
De indekking zit wel vast, maar laat zicht redelijk makkelijk weer los trekken. Doe ik het zelfde met een melklijm gelijmde vleugel,dan trek ik het hout stuk en niet de lijm verbinding.

Het kan zijn dat ik er iets meer bruis lijm op moet zetten of de kernen even met de planten spuit moet behandelen. Voor mijn zwevers, zijn bruis gelijmde vleugels sterk genoeg. voor een sleper zou ik zelf nog een keer een controle berekening maken om te kijken wat ik bespaar aan gewicht.
 
Janhein,
Ik denk er zelf over wat minder spaarzaam te zijn met de bruislijm, dan zoals jij het doet. Hooguit de lijm afschrapen met een "kam", (wordt vaak geleverd bij Bisonlijmen) die laat tenminste rilletjes lijm staan. Het is weliswaar bruislijm, maar een dunne film bruist natuurlijk geen 5mm op...

Misschien toch ook de kern licht insmeren en vlak voordat je het hout op de kern legt een wolkje water er tussen sprayen.

Ik heb een forse hekel aan de melklijm: je moet het hout in één keer goed leggen, fouten zijn niet meer te herstellen. Komt er lijm tussen de naden omhoog, dan is het lastig schuren, net zoals bvb Bisonkit.

De vleugel van de Greenley is erg dik, de lijm zal niet belast worden op één punt zoals jij beschrijft met lostrekken, maar in totaliteit. Dat zit wel goed met de kist.

Ik heb op de Jetpower al 2 X 5cellen Eneloops gekocht, en een EMCOTEC DPSI mini RV, zowel Weiche (voor 2X 5cel NC/NiMH of 2S Lipo) als schakelaar en output instelbaar 5.5 of 5.9V
Untitled Document
 
Mijn bevindingen op een rijtje :-)
Het kan zijn dat ik er iets meer bruis lijm op moet zetten of de kernen even met de planten spuit moet behandelen.
Mijn ervarringen zijn dat je het schuim nooit nat moet maken, levert een slechte verbinding. Alleen het hout bevochtigen.
Tevens gemerkt dat bij Bison-PU de hechting beter lukt dan met Pattex-PU.
In een gesprek met Menke Knol van hem gehoord dat PU hechtingen op de lange termijn (vele jaren zoals bij een sleper) zodanig kunnen verslechteren dat hij dit niet meer toe past en weer epoxy is gaan gebruiken.
 
Hoi Hans,
Hmmm, dat is waardevolle info. Idd, de effecten op lange termijn kun je alleen maar te horen krijgen van mensen die er reeds lang mee werken.
Dan toch maar good old epoxy?
 
Als ik een vleugel met epoxy lijm, dan meng ik er een beetje glas bubbles door heen en wat schuim middel. Die tip heb ik gekregen van Ruud zandvliet die heeft ook schuim middel voor epoxy harsen (composite models ). Het schuim middel geeft meer volume en zorgt er voor een betere lijm verbinding. de glas bubbles geven de lijm verbinding (epoxyschuim) meer sterkte.

Zo als eerder gemeld, heel erg sterk maar wel wat zwaarder.
 
Ja, heb ook altijd problemen met die EMC links. Via je aanwijzingen wel gevonden, de site is ook een warboel als je alle duitse termen niet kent (ooit wel eens bij FESTO gekeken, ook zo'n zootje...)

Lijkt me de way to go, nu nog bestellen, ik denk dat ze het bij Hobby in niet hebben?
Jammer want porto kost iets van 13 euro denk ik bij EMC.

Hoe snel gaat het schuimen na toevoeging?
 
Ja, heb ook altijd problemen met die EMC links. Via je aanwijzingen wel gevonden, de site is ook een warboel als je alle duitse termen niet kent (ooit wel eens bij FESTO gekeken, ook zo'n zootje...)

Lijkt me de way to go, nu nog bestellen, ik denk dat ze het bij Hobby in niet hebben?
Jammer want porto kost iets van 13 euro denk ik bij EMC.

Hoe snel gaat het schuimen na toevoeging?


Richard, misschien dat Kees Maas dat spul in zijn 'Toko' heeft.

Harry
 
Hoe snel gaat het schuimen na toevoeging?
Sneller dan je lief is. Ook de opmerking dat de verwerkingstijd halveert kan ik mij niet geheel in vinden, naar mijn gevoel gaat het veel sneller.
Tijdens de toevoeging vam de opschuimer aan de hars en harder mengsel, ontstaan al snel vlokkige verhardingen langs de randen van de druppels opschuimer. Blijkbaar is het hele korte moment tussen toevoegen en roeren al genoeg om op enkele plekken waar dan de concentratie even erg hoog is tot verharding te leiden. Snel mengen en snel verwerken is mijn ervaring.
Opschuimen begint al tijdens het met de roller aanbrengen.
 
Je moet er ongeveer 1 % per 100% volume toename in gooien. Dus met 10 ml van dat spul heb je voldoende voor 1 liter epoxy. Dan krijg je dus 2 liter uit geschuimde hars. met 2 % krijg je 200% volume toename. En ik geloof zo even uit mijn hoofd dat je er niet veel meer dan 3 % in moet gooien, anders hou je niet veel sterkte over.
 
Back
Top