Electrificeren en afbouwen van HangLoose-60 en repareren

De totale massa is nu toch een paar honderd gram groter geworden, ik kom nu maar net op 300 W/kg. Ik hoop dat het zwaartepunt nog te ver naar voren ligt, om dat 1 cm naar voren te verplaatsen moest ik meer dan 100 g lood toevoegen.
De plaats van het zwaartepunt weet ik nog steeds niet, de vleugelkoorde is overal 32 cm, de hoofdligger ligt 8,5 cm achter de neuslijst, daar heb ik nu het zwaartepunt iets achter liggen. Als ik in het rekenprogramma de ailerons oom mee reken (14 cm bij de romp en 8 cm bij de tip), dan komt het zwaartepunt, als ik 30 % kies, zelfs bijna op 13 cm van de neus te liggen.
 
Het is toch een bestaand model?
Is er op het net niets over het zwaartepunt te vinden?

verstuurd met mijn smartphone
 
Nee, het is een eigenbouw van Jorit, ik heb al geprobeerd hem te benaderen, hij reageert niet.

Zie hangloose-60-bouwproject-2 voor zijn verslag van de bouw.

Voor de naamgeving kreeg ik van Jorit de volgende uitleg:

"Hangloose is een term uit de surfwereld. Zie bijgeleverde foto. Dit gaat gepaard met een handgebaar, welke alleen geschikt is voor de echte cracks: Planerend, hangend in de trapeze, 1 hand aan de giek en het handgebaar met de andere hand. En daar zo'n 3D toestel ook geschikt is om mee te prophangen, is zo'n handgebaar tijdens het torquerollen / prophangen de ultieme bevestiging van de capaciteiten."

Als hij de volgende keer heel blijft ga ik hem Jorieus als naam geven, de kist zie er volgens anderen Glorieus uit.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Oke dat is duidelijk.
Dan net wat je zegt bij de hoofdligger beginnen en steeds verder naar achter gaan.
Zelf doe ik gewoon met tape wat lood op de staart.
Vaak gewoon voor het stabilo dan kan de tape lekker om de romp.
Als hij dan goed is proberen de accu te verplaatsen en dan nog een keer proberen omdat hij lichter is.


verstuurd met mijn smartphone
 
Het resultaat van het gaten zagen was wat mager, 12 balsa driehoekjes lieten de brievenweger maar net naar 10 g uitslaan, omdat de staart 3 x zo lang is als de neus (vanaf het zwaartepunt) bespaart het ook 30 g lood.
full

Hier heb ik een verkeerde actie uitgevoerd, denk ik achteraf. Zaterdag opnieuw geprobeerd met deze kist te vliegen, al snel na de start braken beide helften van het stabilo glad af, als gevolg van een trage flutter, de daarbij optredende krachten waren te groot voor dit verzwakte stabilo. Gek genoeg vloog hij daarna zonder stabilo nog een heel stuk door.
Toen ik het motorvermogen er af haalde stak hij neus omlaag en kwam met doffe klap op de grond. Ik ben hem wel zat maar de schade valt weer mee.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Toch weer begonnen met de reparatie, maar ook onderzoek naar de oorzaak gestart. Na 3 keer hetzelfde probleem wil ik dat niet nogmaals meemaken.
Ik heb de stuurstangen (SULLIVAN Stuurkabel rood/kort (91cm)) uit de romp kunnen halen, dat viel niet mee, de buitenkabel zat in ieder spant verlijmt. Daarmee heb ik wel een vermoedelijke oorzaak, als ik aan één eind binnen- en buiten-kabel samen vast houd en aan de andere kant alleen aan de binnen-kabel trek (wel met geweld), dan rekt de binnen-kabel t.o.v. de buitenkabel een halve cm uit, dat kan met deze roeren als schuurdeuren wel kwaad.
Ik ben nu een nieuw stabilo aan het bouwen, daar komen twee servo's voor de hoogteroeren in: http://www.hobbyking.com/hobbyking/...og_Servo_4_6kg_22g_0_14sec_EU_Warehouse_.html
Het stabilo is opgebouwd uit 2x 1mm triplex en daar tussen 6 mm balsa liggers. De servo's komen dan 3 mm onder het stabilo uit.
Voor het kielvlak wil ik de zelfde constructie gebruiken, voor het richtingsroer zet ik http://www.hobbyking.com/hobbyking/..._Servo_2_2kg_12_5g_0_10sec_EU_Warehouse_.html in de staart.
 
Laatst bewerkt:
3 servo's in de staart, betekent natuurlijk dat het zwaartepunt naar achter geschoven is, en ik had al lood in de neus. De motorsteun heb ik nu een paar centimeter langer gemaakt en de lipo kan nu door een gat in het kopschot in de neus gelegd worden, 500 g 3 cm naar voor verplaatsen compenseert 30 g in de staart toevoegen, volgens de theorie. Moet nu alleen de romp nog verlengen zodat de neus ook weer past.

Ik vraag me nog steeds af of ik bij het bepalen van het zwaartepunt de ailerons (vlakke platen) mee moet rekenen. Kan iemant daarover aanwijzingen geven?
 
Laatst bewerkt:
Ik vraag me nog steeds af of ik bij het bepalen van het zwaartepunt de ailerons (vlakke platen) mee moet rekenen. Kan iemant daarover aanwijzingen geven?
Ja natuurlijk het zijn gewoon delen van de vleugel.
Er zijn heel veel C.G.calculators en daar wordt ook wel duidelijk dat er geen ailerons berekend worden.
Je kunt ze ook gewoon gebruiken voor vliegtuigen zonder ailerons.
Hier een voorbeeld maar er zijn er veel meer.;)
http://www.scaleaero.com/CG_Calculator.htm
 
CG Calculater ben ik al mee bezig geweest, In cm vulde ik in:
A = 47
B = 40
S = 0
Y = 80
%MAC Balance Point = 30 Klopt dat?
Dan zit CG op 13 cm
 
Zonder de ailerons A = B = 32
Y blijft 80, dan zit CG op 9,6 cm, dat is precies op het dikst van de vleugel.
Zonder ailerons is de koorde veel minder waar door CG ook verder naar voren komt tot op 9.6cm.
De ailerons maken deel uit van de vleugel en als je ze niet mee rekent dan kom je dus op A=B=32cm.
Dat klop niet.
%MAC Balance Point = 30 Klopt dat?
Dan zit CG op 13 cm.
Ja dat klopt.
CG komt grofweg altijd op 1/3 van de koorde.
Omdat S=0 en B<A dan komt CG nog iets verder naar voren.;)

Hier kan je het hele vliegtuig nog eens na rekenen.

http://adamone.rchomepage.com/cg_calc.htm
 
Laatst bewerkt:
Zaterdag de stoute schoenen aangetrokken en de vijfde poging ondernomen, de vijfde vlucht is geslaagd en er kon ook een zesde vlucht op volgen.
Als iemand Jorit spreekt, dan kan dit doorgegeven worden.
Als naam ga ik Jorieus er op zetten.
Trimmen was niet nodig, motor domp moet wel groter. Zwaartepunt leek me met voorgaande aanbevelingen in orde.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top