Hoe klein en licht zijn die dingen te krijgen?Ze zouden toen ook een transponder moeten meetorsen..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Hoe klein en licht zijn die dingen te krijgen?Ze zouden toen ook een transponder moeten meetorsen..
Leuk, dan mag je dus verplicht met 2+ meter kisten gaan vliegen om dat als lading mee te slepen...1,5 kg met accu, op je 250 gr sjokkie of swift oid![]()
Een radiografisch bestuurd modelvliegtuig mag slechts gebruikt worden indien: a. rekening houdend met de windrichting een vliegsector is gekozen, waarbinnen vluchten veilig kunnen worden uitgevoerd; b. het modelvliegtuig op een afstand van minimaal 50 meter van het publiek blijft
De bestuurder moet ervoor zorgen dat tijdens de vlucht het radiografisch bestuurde modelvliegtuig: a. enig luchtvaartuig dan wel enig ander zich in het luchtruim bevindend toestel niet zo dicht nadert dat gevaar voor botsing kan ontstaan; b. op een afstand van meer dan 50 meter blijft van gebieden met aaneengesloten bebouwing; c. niet boven mensenverzamelingen komt.
Er wordt overigens niet over een brevetplicht gesproken in deze regeling dus als die er ooit is geweest was het vóór 1994.
Moest je op dat moment daadwerkelijk een brevet halen, of was dat in de overgangsfase tussen de regelingen en heb je in retrospect toen preventief je brevet gehaald, voor het geval er geen nieuwe regeling zou komen?
Voor het brevetvliegen zelf, geldt inderdaad het brevetprogramma.
Maar als je alle papieren goed leest, zul je zien dat het juist bedoeld is als veiligheidsbrevet, dat het niet gaat om of je de figuren perfect beheerst, maar of je veilig met je toestel omgaat.
Dat omhelst alles vanaf het moment dat het model de auto/fietskar/oid uitkomt, tot het moment dat hij daar weer ingaat.
Dit geldt óók voor het KNVvL brevet.
Het is uiteindelijk wel zo dat clubs zélf instructeurs aanwijzen en verantwoordelijk zijn voor het controleren dat de instructie en het brevetteren goed verloopt.
Dat daar een zwakheid inzit, heeft de KNVvL zelf ook al ingezien, vandaar ook dat men bezig was/is om oa. syllabi voor instructeurs te maken, maar ook aan het overwegen is iets van een certificering voor instructeurs in te voeren.
Iemand die midden op het veld gaat staan vliegen, zal bij een club die de regels goed toepast, GEEN brevet krijgen.
De rest ben ik wél met je eens, dat het een op zichzelf staand brevet moet zijn, niet noodzakelijkerwijs het brevet van de KNVvL.
Ik voel dan eerder voor een gereguleerde verkoop, waarbij modellen boven een bepaalde gewichts,- of vermogensklasse, (ik noem maar een voorbeeld) alleen verkocht mogen worden tegen overlegging van een van de drie volgende items:
a) clublidmaatschap
b) geldig brevet
c) bewijs dat men les neemt/krijgt.
Ook dat is niet een ideale oplossing, maar het lijkt mij nog steeds beter dan een kosten verhogend brevet, en vele malen meer stimulerend voor beginnende piloten om toch tenminste les te gaan nemen.
Groet, Bert
Ben het helemaal met je eens: als het niets bijdraagt moet je er niet eens aan beginnen.Ten laatste: als je kijkt hoeveel idioten er in Nederland rondrijden met een geldig rijbewijs op zak, dan is het niet aannemelijk, dat het verplichten van een brevet, of zelfs maar het brevet onafhankelijk maken van de KNVvL, ook maar ene sikkepit aan de veiligheid bij gaat dragen.
En wat dan met dat spul uit HK? In de huidige globale economie is dat niet houdbaar.Ik voel dan eerder voor een gereguleerde verkoop, waarbij modellen boven een bepaalde gewichts,- of vermogensklasse, (ik noem maar een voorbeeld) alleen verkocht mogen worden tegen overlegging van een van de drie volgende items:
a) clublidmaatschap
b) geldig brevet
c) bewijs dat men les neemt/krijgt.
Dus we kunnen rijbewijzen maar beter afschaffen?
Als er geen controle op uitgeoefend wordt wel ja. Gelukkig wordt er wel gecontroleerd en is het hebben van een rijbewijs (en daarmee kennis van regels en minimale vaardigheden) algemeen aanvaard in de maatschappij. Tevens zijn de wettelijke verkeersregels die het verkeer in ons land reguleren algemeen aanvaard in de maatschappij (en worden ook gehandhaafd).Dus we kunnen rijbewijzen maar beter afschaffen?
Als je dat systeem bij modelvliegen (conform de echte luchtvaart) toe zou passen, zou een brevet (maar dan ook een echte) een toegevoegde waarde hebben. Consequentie is dan wel dat zo'n brevet minstens een paar duizend euro kost, je heel wat vlieglessen moet volgen onder begeleiding van een instructeur, af moet vliegen onder wakend oog van een examinator beëdigd door de overheid en er alleen nog maar gevlogen mag worden vanaf aangewezen modelvliegvelden. Daarnaast dient er door wetshandhavers gecontroleerd en gesanctioneerd te worden, anders is het nog steeds een hoop gebakken lucht. Dat alles is in de praktijk niet haalbaar en naar mijn mening niet wenselijk omdat de hobby onbereikbaar zou worden voor vrijwel iedereen.
Het brevet systeem zoals dat door clubs wordt gehanteerd is een verbetering ten opzichte van helemaal niets, en ben ik ook voorstander van. Mijn punt is niet dat een brevet geen toegevoegde waarde heeft, maar dat een "echt" brevet de hobby praktisch gezien onmogelijk maakt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van het invoeren van een verplicht brevet?