Prins Willem 17de eeuws VOC schip

Andy, voor het geval je nog wel eens twijfels hebt over je keuze van de vorm van de geschutspoorten, hieronder een citaat uit het boek "Het VOC-retourschip" van H.N. Kamer (blz. 77):

full

Je keuze is dus volgens deze bron 100% goed!!!!!

Groet,

Ad

Dank je Ad.
Na een korte vakantie ga ik morgen weer op de werf aan de slag met het maken van de sponnig in de kielbalk voor het zaathout = de onderste rompplank.

Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik hoop dat je een goede vakantie hebt gehad.
Dan kan de werf weer open:cool:
 
Hoi Andy,

Als het niet teveel gevraagd is; zou je dan een dry-fit foto willen laten zien van je zaathout.:cool:
Ik heb daar een beetje problemen mee, ik krijg hem niet goed naar mijn zin. Misschien wordt het voor mij duidelijk als ik het op een fot zie.
Ik hoef hem niet in te kepen omdat mijn kielbalk er pas veel later op komt.
Dank, Germt
 
Hoi Germt,

Zal morgen enkele foto's maken de lijm droogt nu namelijk net en door alle klemmen zie je er nu niets van

Andy
 
Zaathout

Hoi Andy,

Als het niet teveel gevraagd is; zou je dan een dry-fit foto willen laten zien van je zaathout.

Hier volgen de foto's met een korte uitleg Germt

Uitgangspunt voor de loop van de onderste 3 huidplanken is deze afbeelding van de Wasa:

full


En dat leverde bij mij dit resultaat op na het uitsteken van de benodigde ruimte in de kiel (zaathout moet nog wel ingekort worden)

full

Aan de voorzijde heb ik het zaathout zo laten eindigen dat de volgend plank er recht op kan. Ik heb uit andere bouwverslagen begrepen dat als je dat niet doet je huidplanken na enkele rijen veel te stijl omhoog gaan lopen.

full

het levert dan dit overzicht op:
- gezien van achteren
full

-gezien van voren:
full

Zitten de onderste 3 huidplanken erop dan ga ik eens uitgebreid meten rekenen en puzzelen :agrue: hoe ik de beplanking op het onderste berghout moet gaan laten aansluiten.
Daarnaast twijfel ik nog over het maken van een sponning in de voor en achtersteven om de huidplanken in te laten eindigen.

Ik hoop dat je genoeg hebt aan deze foto's anders hoor ik het wel

Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dank Andy
Zo zegt een foto heel veel;)
Het is mij duidelijk.
Maar heb het vermoeden dat het vandaag en morgen nog oorlog wordt met die zaatstrook en onderste 3 planken hoor :onweer::onweer:;)
Ik zorg er overigens wel voor dat mijn onderste 3 planken in de kiel doorlopen. De planken daarboven lopen tot tegen de kiel.
Eigenlijk precies als op de tekening van de Wasa.
 
Hoi Andy,
je gaat lekker! Reken ńs uit hoeveel en waar je denkt vast te lopen, dan kun je al eerder beginnen met de nodige aanpassingen. Kleine stukjes afschuren over een stuk of wat plankjes maakt het gehell mooier dan een dik stuk uit één of twee planken;)
Ik houd je op dit forum wel bij met nieuwsgierig zijn:rolleyes:
succes
Peter
 
Hoi Peter,

Ik heb net de breedte maten van het nog te beplanken romp deel gemeten (ter plaatse van de spanten) en ga inderdaad doen wat jij voorstelt. Dus bijschuren van de planken voor het vastlijmen en na 5 planken opnieuw meten en opnieuw bepalen hoeveel er per plank af moet etc

Schiet je al een beetje op met de Royal Albert?

Andy
 
Kannonage

Hoi Andy,

Met veel interesse jouw bouwverslag en discussies gevolgd. Ik vind het heel goed dat je over al jouw stappen uitgebreid nadenkt. Herken mezelf daar ook in. Iets te snel... en helaas niet meer te herstellen.

Als nieuweling op dit forum wil ik me (nog) niet al te veel mengen in de lopende discussies, maar ik wil toch iets kwijt over de kannonage. Voor de Gotheborg heb ik studie gemaakt van de kanonnen, hoe moet je deze plaatsen, grootte van luiken en kanonnen, plaatsing en de hele mikmak. Ook de belangrijke standaardwerken geraadpleegd zoals WzuM. Ik kom nu op het volgende uit. De kanonnen staan op het onderdek, middendek of bovendek, of zelfs op het quarterdeck, maar.... omdat de kanonnen op de dekken staan en de dekken vlak lopen, staan de kanonnen altijd in een rechte lijn. Dat zie je bijv. aardig op het volgende schilderij van de Hollandia, dat een belangrijk vlaggeschip was (om de VOC vloot te beschermen): File:Hollandia.JPG - Wikipedia, the free encyclopedia
Ik ben veel schilderijen gaan bekijken (wikimedia is een aanrader) om de juiste plaatsing te ontdekken en vond dat leerzaam. Op dit schilderij zie je dat de kanonnen rustig door de berghouten en schijnbaar helemaal "scheef" naar buiten komen. Maar dat moet dus juist zo.

Hoe zit dat nu met de Prins Willem? Masterpiece Ship Collection

Zowel in modelboten als de replica zit daar een kromming in. Is iemand ooit aan boord geweest? Het maakt me wel nieuwsgierig. Zou het middendek dan echt zo krom lopen? Dat moet dan wel, want de kanonnen kunnen niet "zweven". Jammer dat deze boot in de fik is gegaan.

Andere modelboten zoals De Friesland hebben een heel lichte kromming. Kijk bv. op de "concurrentensite":
Modelbrouwers.nl modelbouw • Toon onderwerp - Friesland Mamoli

Omdat ik authentiek wil bouwen vind ik het dus belangrijk om zulke dingen goed te begrijpen. Als iemand aanvullingen heeft dan heel graag.

Cpt. Fred
 
Ehhhhhhhh, die is voor jouw Andy:)
Het enige wat ik weet is dat de dekken niet echt recht lopen, er zit een zeeg in.
Dus kan het niet anders dat de kanonnen nooit in een rechte lijn lopen........denk ik
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Omdat ik authentiek wil bouwen vind ik het dus belangrijk om zulke dingen goed te begrijpen. Als iemand aanvullingen heeft dan heel graag.

Dag Fred,
Zoals door Germt al opgemerkt zit er in de dekken van vrijwel alle schepen, en zeker oude schepen een zekere mate van een zeeg. Ook de onderdekken volgen deze, soms in mindere mate, maar toch wel op een duidelijke manier. Als je bijvoorbeeld het boek van zu Mondfeld kijkt in het hoofdstuk over Dekbalken (blz. 83 in de Nederlandse vertaling) dan lijkt het net alsof de dekken in de aanzicht/langsdoorsnede tekening recht lopen. Maar als je er een lineaal langs houdt zie je de zeeg heel duidelijk. Dus ook de kanons volgen deze kromming. Eerder in deze discussie is ook al aan de orde geweest dat Nederlandse schepen een veel grotere zeeg hadden (zeker naar het achterschip) dan bijvoorbeeld Engelse schepen. Er staat daar ook ergens een foto van mijn HMS Victory waarin heel duidelijk te zien is dat de kanons (en dus de dekken) volgens een kromming verlopen.

Groet,

Ad
 
Hoi Fred,

Goede vragen laat ik proberen de vragen helder te beantwoorden want het is geen eenvoudige materie:rolleyes:

En "iets te snel" dat ken ik inmiddels ook, maar die fout maak je dan bij een volgend model niet meer. :n00b: Voordeel je volgend model wordt altijd mooier.

1 De zeeg (= het naar voren en naar achteren oplopen) van de dekken was per land verschillend zo was de zeeg op Engelse schepen duidelijk minder als op Hollandsche schepen
2 De zeeg was tegen 1650 op zijn maximum en werd later duidelijk minder. Er wordt wel beweerd dat de zeeg na het vergaan van de Wasa (een schip van een Hollandse scheepsbouwmeester!) minder werd. De zeeg leverde namelijk een hoog achterschip en een hoog zwaartepunt op.
De Prins Willem is uit 1650 de Hollandia is uit 1740 en vandaar dus het veel vlakker dek.
3 Kanonnen zweven niet maar staan echt op het oplopende dek maar.... de twee achterste kanonnen staan meestal in de konstabelskamer die wel een vlakke vloer heeft daardoor lijkt het van buiten soms net of er enkele kannonen niet in de juiste lijn staan
4 geschutspoorten op oud Hollandse schepen zijn niet vierkant, de onder en bovenkant lopen met de romplanken mee maar de zijkanten lopen loodrecht omlaag. Overdreven gezegd zien ze er dus uit als een wiebertje.

Maar bedenk wel de Batavia en de Prins Willem waren bewapende koopvaarders en geen echte oorlogsschepen het kan zijn dat echte oorlogsschepen (wat?) anders gebouwd waren. De meeste kits van oorlogsschepen zijn modellen van jongere schepen en hebben daardoor altijd al een minder grote zeeg.

Je vroeg "is er iemand aan boord geweest?" Ja en jij kan dat ook:p
Ga naar de Bataviawerf in Lelystad, bekijk de film, de maquettes van de scheepswerven, en ga aanboord van de Batavia die daar in het water ligt. En bekijk gelijk ook de Zeven Provinciën die daar momenteel gebouwd wordt Is dat je te ver weg kijk dan even op:
https://picasaweb.google.com/102580267783855629922/Batavia#
(mijn foto's van de Batavia)
(De Batavia is een VOC schip uit dezelfde tijd als de Prins Willem)

Voor foto's van het model van de Prins Willem in het Tropenmuseum in Amsterdam: https://picasaweb.google.com/102580267783855629922/PrinsWillemTropenmuseum

De berghouten zijn een versteviging van de romp (scheepshuid beter gezegd) en lopen zeker naar achteren toe steiler omhoog als de dekken. De dekken zitten aan de spanten vast. Geschutpoorten kunnen daarom rustig door de berghouten naar buiten steken.

Zijn er nog vragen of is iets niet duidelijk dan hoor ik het wel

Andy
 
Zeeg of geen zeeg

Hoi,
Bedankt voor jullie reakties. Wolfram zu Mondfeld nog even bestudeerd. Ook de Batavia ken ik goed, en is uit de 17e eeuw en heeft ook wel een aanzienlijke zeeg. Ik zou persoonlijk bouwen met alle kanonnen op een rij, tot maximaal een halve kanonspoorthoogte verschil. Maar met de Prins Willem kan dat er ook wel weer gek komen uit te zien. Ik ben dus niet gewend dat de kanonspoorten de huidplankjes volgen. Maar bedankt voor deze uitleg, want ik begrijp nu dat voor de schepen tot 1700 dit wel zo zou kunnen zijn. Schiet me te binnen: ik heb de Halve Maen van Corel op zolder liggen. Deze boot is in 1608 gebouwd, en als ik er naar kijk denk ik steeds dat alle mensen aan boord continue zeeziek geweest moeten zijn. Dat komt door de kromming van die boot. Nu inderdaad de link naar de grotere zeeg!
Groeten,
Cpt Fred
 
Maar bedenk wel de Batavia en de Prins Willem waren bewapende koopvaarders en geen echte oorlogsschepen

Interessant detail is dat de Prins Willem destijds wel is gebruikt als oorlogsschip en tijdelijk het vlaggeschip van admiraal de Wit werd. Het schip vocht toen mee met de "Slag bij de Hoofden" in 1652.

Wat de Batavia betreft: ik kan het boek van Mike Dash erg aanbevelen. Een ongelooflijk verhaal wat er op de eerste reis is gebeurd. Het leest als een spannende film. Nog sterker, het staat hoog op de verlanglijst van Paul Verhoeven om daadwerkelijk te verfilmen!

Bedankt nogmaals voor de uitleg. Ga ik weer verder met bouwen en..... het eigen bouwverslag:)
 
Back
Top