Is allemaal simpele electrotechniek. Eerste lesjaar of zo. Spanningsverlies in leidingen.
Weerstand van een stuk draad in ohm is L x rho : q
L= de lengte in meters, rho het soortelijk geleingsvermogen, voor koper is dat 0,0175 en q is de doorsnede van de draad in vierkante millimeters.
Hieruit volgt, hoe langer de draad, hoe hoger de weerstand en hoe groter het oppervlak van de doorsnede, hoe lager de weerstand. Tot zover niets raars.
Het spanningsverlies in de leiding is de weerstand maal de stroom er door. Hieruit blijkt dat dit niets met de aangesloten spanning te maken heeft.
Een hoge accuspanning heeft dus niets van doen met dikke of dunne draad. Het gaat er om hoeveel verlies je in een stuk draad wilt toestaan.
Het zal duidelijk zijn dat bij te veel verlies de warmteontwikkeling zal toenemen en de draad zal uiteindelijk smelten.
Er ontstaat verwarring als het begrip vermogen op de hoek komt kijken. Vermogen in watt is spanning maal stroom. Daarbij maakt het niet uit of een bepaalt vermogen wordt geleverd door een lage spanning en een hoge stroom of een hoge spanning en een lage stroom. Voor de duidelijkheid, in beide gevallen heb je een andere motor nodig. Beiden zullen even sterk zijn, maar de specificaties zullen verschillen.
Zoals al eerder aangetoond is zorgt een hoge stroom voor meer verlies in dezelfde draad dat een lage. Wil je het spanningverlies in de draad bij een hoge stroomsterkte binnen de perken houden, dan moet die draad dus dikker zijn.
In het algemeen kan worden gezegd dat bij hetzelfde vermogen bij een hogere accu spanning en een lage stroom de bedrading dunner kan zijn. Dat heeft ook een gewichtsvoordeel. Maar let op, bij gelijk vermogen!
Dat energie makkelijker te transporteren is bij hoge spanning en lage stroom wordt bewezen door het hoogspanningsnet van de electriciteitsvoorziening. Het electriciteitverbruik van hele steden is gemakkelijk te transporteren bij een spanning van 250.000 volt of nog hoger. Het verbruik van jouw woning wordt zo teruggebracht tot enkele milliampère.