Prins Willem 17de eeuws VOC schip

veel werk maar geen foto's

De twee balustrades tussen het kampanjedek en het halfdek en tussen het halfdek en het verdek zijn klaar.
Nog geen foto's helaas want mijn vriendenstatus is nog niet ge-her-activeerd (de betaling is nog niet verwerkt :().
Het was een aardige klus. De onderbalk (1x3 mm) is zwart, de staanders (2x2 mm 5 of 7 mm hoog) zijn rood, en de afdekbalk is zwart.
Tegen de voorzijde van de balustrades is een sierlijst van 4 mm hoog geplaatst waarvan de voorzijde groen en de achterzijde rood is geschilderd. Tegen de sierlijst tussen halfdek en verdek is ook nog een geschilderd wapenschild gelijmd. Het kleurenschema is niet conform de bouwbeschrijving maar komt van het model van de Prins Willem in het Rijksmuseum. Het schilderen van de onderbalk en de staanders heb ik na het lijmen ervan op het dek gedaan en dat ging verbazend goed. De afdekbalk en de sierlijsten en het wapenschild zijn voor het plaatsen gelijmd.
Zodra het kan volgen de foto's van het kleurrijke :smile: resultaat.

Andy
 
Hi Andy,

gefeliciteerd met het huwelijk van je dochter en welkom terug op t forum feestneus:celebrate:. Nu kun je met frisse moed met kwast en fototoestel je publiek op de hoogte brengen van de vorderingen van de PW. Enne... (modelbuwers zijn nogal visueel ingesteld) schiet eens op met die plaatjes :yes: beschrijvingen maken alleen nog nieuwsgieriger.
Alle gejkheid op een stokje: mooi werk en ze zal mooi passen bij de B-O
gr
Peter
 
@ Peter
Dank je
De foto's volgens zodra ik weer als vriend van het forum geregistreerd ben :pc: ik kan nu namelijk geen foto's meer in mijn album bijplaatsen :( dan kan je zien dat ze veel mooier wordt als de Baleinera Olandese :yes::yes:

Andy
 
....dan kan je zien dat ze veel mooier wordt als de Baleinera Olandese :yes::yes:

Andy

Hoi Andy, Jezelf overtreffen en de lat steeds iets hoger leggen: bravo, dit is de betere bootjesprutser! Maar.... als ik de Hollandse Walvisvaarder zo zou bouwen als jij hebt gedaan, dan zou ik supertrots zijn. Mooi strak, veel details, goede kleuren etc. Ook de tuigage: lijkt me een uitstekend voorbeeld voor de rest.
Succes met de verdere bouw,
Fred
 
nou..........volgens mij zit je nu echt te glimmen achter je pc ;) mag ook wel als je bij iedere nieuwe bouw het latje wat hoger legt.
succes
Peter
 
eindelijk weer een foto?

Van al die lof wordt ik toch wel even stil nu maar zien dat ik aan jullie verwachtingen kan blijven voldoen ;).

Maar nu weer :ontopic:

Mijn betaling is nog niet verwerkt (komt vast wel goed)
Daarom maar tijdelijk een andere manier van foto's plaatsen:

https://picasaweb.google.com/102580267783855629922/PrinsWillem#5786119123023826002

P1130494.JPG


De balustrades aan weerszijde van het halfdek zijn dus geplaatste en het "meubilair" op het halfdek is geplaatst. Bijna alle maten op de tekeningen bleken niet te kloppen, de meeste onderdelen heb ik moeten aanpassen of iets verplaatsen. De kanonnen op het halfdek staan nog los. Ze zullen nadat het dek gelakt is (met mat blanke lak op waterbasis) definitief geplaatst worden. Gezien de beperkte ruimte krijgen ze uitsluitend broektouwen en geen blokken.

Andy
 
Laatst bewerkt:
Mijn betaling is nog niet verwerkt (komt vast wel goed)

Zeker weten!!
Forum naam in je bankoverschrijving niet vergeten te vermelden?
Anders Robert even een PB-tje sturen. Ik heb begrepen dat hij het de afgelopen tijd razend druk heeft gehad (en nog steeds heeft).

GroeAd
 
Weer een echte update

Nu het plaatsen van foto's via een omweg weer lukt hier een plaatje om te verduidelijken waarom ik geen blokken aan de rolpaarden van de kanonnen bevestig: er is gewoon geen ruimte. :(
Het broektouw wordt wel aangebracht en naast het bakboordkanon komt ook nog een ladder naar het kampanjedek, als ik dan ook nog 3x2 blokken en touwen in die kleine ruimte zou moeten plaatsen....

P1130497.JPG


Zoals ik al eerder schreef is de achterkant van de balustrades rood en de voorkant groen net als op de modellen van de Prins Willem in het Rijks Museum en het Tropenmuseum in Amsterdam.

P1130496.JPG

P1130498.JPG


Nu staat het lakken van het halfdek op het programma, daarna denk ik de kanonnen van het halfdek te plaatsen.
Ik zit alleen met de vraag hoe ik deze het beste vast kan lijmen aan het dek? Heeft iemand daar ervaring mee?
Daarna ga ik verder met het aankleden van het verdek en werk zo door naar voren.

Andy

:teacher: Er wordt ondertussen ook al hard nagedacht over het volgende schip ......
Ter oriëntatie is het boek Wappen von Hamburg I gekocht en wordt naar het boek Holländische Zweidecker gezocht. Want het staat vast het wordt weer een 17de eeuws "Hollandertje"
 
Ik zit alleen met de vraag hoe ik deze het beste vast kan lijmen aan het dek? Heeft iemand daar ervaring mee?wordt naar het boek Holländische Zweidecker gezocht. Want het staat vast het wordt weer een 17de eeuws "Hollandertje"

Kleint punje secondelijm. Bij voorkeur gebruik ik dikke. Klein druppeltje op een plastic plaatje, cocktailprikkertje erin dopen en op de goede plaats een minuscuul druppeltje leggen. Voordeel is ook dat een echte druppel van die dikke secondelijm minutenlang bruikbaar blijft.

het boek Holländische Zweidecker gezocht.

Uit '78 zie ik, dus nog niet zo oud. Bij Amazon Duitsland een aantal gebruikte exemplaren beschikbaar. Meestal is de beschrijving van de "toestand" goed te vertrouwen. Afgelopen weken een boek uit 1925 besteld. Moest uit Australië komen, maar was in een week binnen. En in zeer goede conditie (en met handtekening van één van de auteurs!!!).
 
Ik heb juist een bod uitgebracht van een exemplaar van dat boek van de HZ, kan mij helpen bij de tuigage, gezien de enorme gelijkenis tussen de WvH en de HZ.

Kanonnen lijmen,
Ik heb een heel dun messing staafje in het rolpaard geboord, tussen de wielen, zodat ze niet zichtbaar zijn.
kLein gaatje in het dek en het staafje met het rolpaard in het dek geduwd en eerst een beetje sec. lijm er op natuurlijk.
Zie je niks van;)

Groet, Germt
 
rolpaarden vastlijmen

@ Ad en Germt,

Bedankt voor de tips om de rolpaarden vast te lijmen.
Voor de eerste 4 rolpaarden zal ik Ad's methode met de druppel secondelijm gebruiken omdat ik daar erg weinig ruimte heb. De voorste 2 op het verdek staan onder een afdak van het bakdek en de 2 op het halfdek staan op 1 mm van het schot van het kampanjedek. Daarna zal ik uitproberen of de methode met het messing staafje onderin het rolpaarden op deze schaal ook goed toepasbaar is.

Nog bedankt voor je boekentip Ad, Ik heb inmiddels een exemplaar van "Hollandische Zweidecker" van €11 op Marktplaats gevonden en gelijk maar besteld.

:ontopic:Nu nog even geen foto's die volgen zodra de kanonnen op het halfdek definitief geplaatst zijn, dat wil zeggen verlijmd en voorzien van broektouwen, gezien de kleine ruimte is het niet mogelijk de overige touwen en katrollen bij de rolpaarden aan te brengen.

Andy
 
het falfdek is klaar

De foto van het voltooide halfdek:
P1130499.JPG


De trap naar het kampanjedek is geplaatst en de kanonnen zijn vastgelijmd en van broektouwen voorzien.
De kanonnen waren te hoog voor de geschutspoorten dit probleem heb ik opgelost door de rolpaarden iets in te zagen zodat de plaats van de kanonnen in de rolpaarden lager werd. De rolpaarden zijn met een druppeltje secondelijm aan het dek gelijmd.
Om een idee te krijgen van de schaal: het halfdek is 6 cm breed en 7 cm lang.
Nu op naar het verdek.

Andy
 
Er is een stukje van de Prins Willem af

Er is een stukje van de Prins Willem af gevallen :(
full

Bij het verplaatsen van de Prins viel (na een klein tikje tegen de zijkant) de galjoenscheg eraf. :(
Vervelend maar beter nu als bij het aanbrengen van de tuigage. De scheg was met houtlijm aan de valse kiel gelijmd en leek muurvast te zitten. Bij de volgende poging ga ik enkele gaatjes boren en koperen pennetjes in de scheg en in de valse kiel lijmen om de lijmnaad te versterken.

Na een gesprek met Germt:teacher: heb ik mijn bouwplan wat aangepast, na het plaatsen van de knechten op het verdek en het bakdek ga ik eerst de romp schilderen en daarna plaats ik pas de kanonnen op het verdek.

De versiering van de voorste balustrade was rood geschilderd met verf op waterbasis. Omdat deze verf wat minder goed hecht heb ik dit messing onderdeel grondig geschuurd en geschilderd met verf op terpentinebasis. De versieringen van alle balustrades en beelden zijn nu met verf op terpentinebasis geschilderd en dat past prima in mijn streven naar een uniforme bouwwijze voor het hele schip.

Zoals jullie zien ben ik weer vriend van het forum:music: (bedankt voor het aanpassen Robert)

Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Aaaahhh, Welkom vriend:D

Het handigste is dan als je gaatjes in de scheg hebt geboord, daar pennetjes in te doen (niet lijmen) die 1mm uit de schegsteken.
Zo kun je als je de scheg "droog" op de valse kiel drukt lichte gaatjesafdrukken zien.
Die boor je dan ook uit.
De eerdere pennetjes er uit en vervangen door de juiste pennen.
Even passen, als het goed is zitten de gaatjes precies tegenover elkaar;)

Ben benieuwd naar de witte onderkant hoor, hierdoor veranderd het aanzicht enorm:cool:

Groet, Germt
 
Hi Andy,
dat wordt dus zo'n vegerige niet echt wit onderwaterverfbad:D? Dat zal zeker het gehele schip completeren, want alleen het boven water deel in kleur en de rest niet kan echt niet. Let er dan wel op dat de lijn mooi recht loopt en niet in een boog.
Nog even over de scharnieren: ipv latoenkoper kun je ook de metalen huls die op de wijnfles zit gebruiken. Het is licht spul, makkelijk te snijden en evt in vorm te buigen. Ik gebruik ze momenteel ook op de Albert (1:96) voor allerlei zaken. Het is multifunktioneel spul en mocht je ff niet weten wat je met de inhoud van de fles moet, dan....:cool:
succes
Peter
 
We moeten even een paar flessen leegmaken hoor Andy:rolling::rolling:
Ik heb wel iets aan deze tip;)
Dus::celebrate:

Groet, Germt
 
Schadeherstel en .....

:celebrate:@ Peter en Germt,

Dank voor de tips, vooral het lege van wijnflessen om de metalen huls te gebruiken spreekt mij wel aan= :proost: :celebrate: :morning:.
Het onderwaterschip wordt inderdaad vuilwit geschilderd maar wel met een messcherpe rand.
De schade aan de galjoenscheg is hersteld precies op de manier die Germt beschreef en ik heb nu gelijk de onderste 2 slooiknieën (tussen de galjoenscheg en een berghout) eraan gelijmd zodat het geheel nu een stukje steviger is. De kiertjes aan de onderzijde van de knieen zijn met een mengsel van houtlijm en houtvijlsel opgevuld.
De balustrades zijn nu klaar en voorzien van de noodzakelijke korvijnagels en de bovenste 3 berghouten zijn geschilderd. De overige berghouten worden niet geschilderd.

full


Op het verdek zijn de 3 knechten achter de grote mast geplaatst. De grote knecht (in het midden) is niet zoals op het originele model in het Rijks Museum in het middel van het dek geplaatst maar iets naar bakboord omdat anders de touwen die van de knecht naar boven gaan lopen tegen de stag van de bezaansmast zouden komen. Ook de nagelbank achter de grote mast is geplaatst.

full


Goed zijn de 5 geschilderde koppen van de knechten en de staanders van de nagelbank te zien.

Voor de echte kenners: welke fout is er te zien op de bovenstaande foto's te zien?
(mogelijk moet ik nu zelfs mijn modelbouwdiploma wel inleveren:( )

Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top