Mag het een kleurtje krjgen?
De eerste testen met Ecoline om touw te kleuren hebben nog geen duidelijk resultaat opgeleverd.
De test is uitgevoerd met:
-Talens Ecoline 416 Sepia (donkerbruin)
-Talens Ecoline 700 zwart
Foto met het geverfde touw:
Van links naar rechts is touw te zien geverfd met:
- bruin 100 %
- zwart 100% (beide als referentie om het andere geverfde touw te beoordelen)
- mengsel van bruin 50% met zwart 50%
- mengsel van bruin 66% met zwart 33%
- mengsel van bruin 75% met zwart 25%
Het resultaat:
Alleen bruin (100%) is bruin alle andere Ecoline mengsels leveren een identiek zwart resultaat.
(op de foto is het resultaat niet goed te beoordelen

)
Conclusie:
De poging om een wat donkerder bruin resultaat te verkrijgen als Ecoline Sepia 416 is (nog) niet gelukt.
Plan:
Een nieuwe poging met een kleiner percentage zwarte Ecoline.
Het verven van de masten is begonnen:
De stukken vanaf de zalingen tot en met de ezelshoofden zijn net als op het origineel zwart geschilderd (Admirtalty Paints matt black).
Het blanke beukenhout van de bezaansmast is geschilderd met Ceta Bever transparante binnenbeits zijdeglans: rustiek eiken 0107.
Voor ik de andere masten hiermee kan schilderen moeten eerst woelingen om de grotemast en de fokkenmast aangebracht zijn en dat kan pas als ik het juiste Ecoline mengsel voor het kleuren van de tuigage heb gevonden.
De marsen worden los van de masten, alleen aan de bovenzijde, geschilderd en na het vastlijmen van de masten op hun plaats gelijmd en aan de onderzijde geschilderd.
Het voordeel van deze methode is dat ik na het plaatsen van de masten alsnog kan controleren of de marsen wel exact waterpas aan de masten zitten. Zo nodig kan ik de hoek nog iets aanpassen door het bewerken (afschuren - beplakken) van de zalingen.
Bij het bestuderen van de foto's van het originele model van de Prins Willem in het Rijks Museum blijkt dat de vlaggenstengen (= vlaggenmasten) niet zwart geschilderd zijn (zoals Ketting voorschrijft in zijn "Prins Willem") maar van blank hout zijn. De knoppen bovenop de vlaggenstengen zijn bij het model in het Rijks Museum van een lichte kleur (goud of geel-koper?). De resolutie van de foto is zo laag dat dat niet goed te beoordelen is.
Op mijn foto is ook te zien dat Prins Willem op zijn definitieve standaard is geplaatst. Helaas bleek de standaard zo scheef dat het model zichtbaar naar stuurboord (5 graden) overhelde. Dit bleek alleen (onzichtbaar) op te lossen door aan één kant hout onder de middelste steun te lijmen.
Het model staat 4 mm achterover omdat deze schepen aan de achterzijde altijd wat dieper in het water lagen als aan de voorzijde.
Andy