3D printer stand van de huidige techniek

Even update: na wat ik gezien heb en nadien gehoord: de leapfrog is (nog) niet veel zaaks. Voor dat budget is er momenteel beter te vinden. Nochtans veel potentieel. We kijken toe.
Die 3D printer in Doesburg: alle initiatief is goed en een dienstverlener meer is welkom, maar hier is niets nieuw aan. Is een Z corp printer, dat type is al even op de markt. Ondertussen toch voldoende concurrentie lijkt mij.
 
Ik heb zo mijn bedenkingen bij een paar zaken:
- hoekverbinding tussen het horizontale en verticale deel.
- slechts 1 stappenmotor voor de z-as (scheeftrekken?)
- zo te zien normale metrische draadeind t.b.v. aandrijving z-as.
- geen enkele beschrijving van de gebruikte electronica.
- redelijk verouderd ontwerp (extruder, hot-end, lagering)
Conclusie: voor dat geld zou ik toch wat anders kopen. Of nog beter, even doorsparen en iets beters kopen.
 
Ben ook sinds kort in het bezit van een 3D printer. Eerste project het uitprinten van een brushless gimbal. Het benodigde support materiaal voor het printen van overhangende delen wordt door de software automatisch berekend.
Het support materiaal is achteraf goed te verwijderen.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Heb je mooi gemaakt!
Ik wist zelfs niet dat je met een gewone 3d-printer gebruik kon maken van "ondersteunend" materiaal waardoor je kunt printen met "bovenbouw". (ik volg het ook niet echt)
Wel interessant!
 
Heb je mooi gemaakt!
Ik wist zelfs niet dat je met een gewone 3d-printer gebruik kon maken van "ondersteunend" materiaal waardoor je kunt printen met "bovenbouw". (ik volg het ook niet echt)
Wel interessant!
Als ik me niet vergis is dit een Up! Plus? De print ziet er zeker niet verkeerd uit!
@streetbiker: er is op het moment ook al een materiaal wat oplosbaar is in water. Je zult dan wel gebruik moeten maken van een dubbele printkop. In principe heb ik alle benodigde onderdelen daarvoor liggen, maar ik heb nu even niet zoveel tijd en zin om mijn printer om te bouwen. Wel iets om in het achterhoofd te houden voor de toekomst!
 
Wat mircopuller zegt. Je hebt dan een dual extruder en in 1 heb je ABS (daarmee bouw je) en PLA of PVA als oplosbare ondersteuning. Ik kan het doen met de printer maar heb het nog niet geprobeerd.
 
Leuk; printen met Laywoo-d3. Een soort mengsel van kunststof en houtstof. Het eindproduct lijkt uit MDF gemaakt (en ruikt en voelt ook zo):

1238313_10200168479605757_1833981259_n.jpg


Door te temperatuur te variëren, kun je een soort "jaarringen-effect" creëren, maar ik ben er nog niet helemaal uit hoe je daarvoor automatisch de g-code kunt genereren.
Er is ook een "zandsteen"-filament, Laybrick genaamd.
 
Een makerbot 3d printer heb je al voor ongeveer 1800 euro.
Ik vraag mij af hoe de kwaliteit is in verhouding tot bijvoorbeeld shapeways.com, het lijkt erop veel slechter op het gebied van fijne details. Wie heeft een makerbot en kan daar wat over zeggen?
 
De laatste paar versies van makerbot zijn voor die prijs heel ok.
Maar de vergelijking met professionele machines mag je niet maken.
Met ABS komt de kwaliteit (sterkte, afwerking) dicht bij vergelijkbare professionele technieken (FDM: dimension & stratasys), ik ben zelf telkens onder de indruk.
Maar er zijn geen specs over toleranties, support is niet mogelijk (soluble support), het ABS is merkloos zonder technische specs,... Ik vergelijk het wat met een hilti boormachine en black & decker of zo. Gaatje boren gaat, maar je zult er een vakman niet mee zien.
Ik durf een beetje te vergelijken: afgelopen jaar 2 beurzen georganiseerd en zelf gebruik makend of betrokken bij ultimaker, makerbot, dimension en mojo.
De mojo is trouwens geen aanrader, enige voordeel is dat er soluble support in zit.
Ik heb trouwens nog geen enkele makerbot echt gezien die met oplosbare support werkt. Technisch is alles voorzien, maar het zal niet zo voor de hand liggen blijkbaar om het echt werkend te krijgen.
Boeiende wereld die heel snel evolueert en we volgen het.
 
Ik heb een RepRap Prusa i3 gebouwd.
Op dit moment is dit de meest gangbare en "beste" Reprap variant.

Reprap is zegmaar de opensource broer van de commerciele Makerbot (naja, kort doro de bocht)

prusa_i3_frame_kit_yellow_large.png


Mijn printer kost onder aan de streep €478,- - inclusief alles.

Wat ik heb geleerd
  • Rustig onderdelen zoeken en verzamelen scheelt kosten
  • Het is niet moeilijk
  • Calibratie is belangrijker dan het bouwen, en geeft goed resultaat.

Als er interesse is kan ik wel meer posten over mijn "reprapje".
Ook wil ik wel voor modelbouwforummers voor een appel en een ei de benodigde 3D onderdelen printen voor de printen. De rest is M8 en M10 draadstaal en wat motoren + elektronica en je kunt printen.
 
Back
Top