bouw van een Oostendse vissloep

de afgelopen tijd op de achtergrond geweest en jullie vorderingen gevolgd. Vanwege diverse redenen (waar ik liever niet te diep op in ga, laten we het er maar op houden dat ik niet bepaald lekker in mijn vel zat/zit) zelf niet echt intensief bezig geweest met modelbouw en helemaal al niet met een verslag op dit mooie forum. Ik was wel bezig, langzaamaan, met de bouw van een nieuw model.

Waarom dan nu toch een verslag opgestart? Ben tenslotte al een beetje gevorderd met de bouw. Simpele reden is omdat het leuk is om te delen met gelijkgestemden en dat ik met veel plezier jullie bouwwerken heb gevolgd. Daarbij de kans om advies te krijgen van toch echt wel deskundigen op het gebied van scheepsmodellen. Als ik zie hoe jullie die bizar ingewikkelde schepen en tuigages realiseren is dit een bron van input.

Dus, ik hoop dat jullie het niet als storend ervaren dat ik dit draadje opstart waarbij de bouw al ietwat gevorderd is....wordt vervolgd!

vriendelijke groet, Rob
 
Hoi Rob, voor mij ben je "nieuw". Maar zoals ik zie al actief vanaf 2016.
Dus welkom terug. ;) En zoals Hans al zei, ervaar ik het ook niet als storend. En ook ik ben benieuwd naar de "start" en de voortgang.
 
Bedankt Hans, we gaan ons best doen!

Hoi Clemens, zit idd al een tijdje op dit forum. Echter maar een keer een verslag gemaakt van de bouw van een blazer.

vind het leuk om oud nederlandse vissersschepen te bouwen en heb al een leuke `'vloot" staan. En, nu begonnen met de bouw van een oostendse vissloep.
Wat de naam al zegt, de thuishaven destijds van deze schepen was Oostende. wat niet weg nam dat deze schepen best wijd verspreid waren. Nederlandse vissersschepen zoals botters, kwakken, blazers en dergelijke kwamen ook terecht bij onze zuiderburen door simpele reden als verkoop door bijvoorbeeld einde bedrijfsuitoefening. De sloepen uit Oostende kun je op oude foto's ook zien in `nederlandse havens. Dus alle reden om dit schip te gaan bouwen.

Een replica van een echte vissloep is gebouwd door een scheepstimmerman in België samen met vrijwilligers. De bouw van dit grote schip is door hem vastgelegd in een boek. Het is een bizar verhaal van echte mannen die een dito schip bouwen. Heel mooi om te lezen en voor de bouwer van een model van grote waarde. Na zoekwerk heb ik een exemplaar kunnen vinden op internet en dit gekocht. De schrijver van dit boek geeft mij met veel geduld de nodige uitleg waarvoor ik heel dankbaar ben. Na nog meer zoekwerk ook een boekje kunnen vinden genaamd "van boom tot schip". Dit boekje behandeld de echte bouw van een vissloep. Hierin staan alle houtverbindingen etc etc omschreven.

ik ben de bouw van dit model in beginsel tegen gekomen op een amerikaans modelbouwforum. Gezien het een model op spanten is, waar ik in het geheel geen ervaring mee heb, is dit voor mij een goede leidraad!
De bouwmethodiek van deze bouwer pas ik ook toe.

vriendelijke groet, Rob
IMG_0528.jpg
 
Spantentekeningen heb ik vanaf het lijnenplan gemaakt.
IMG_0535.jpeg

IMG_0535.jpeg

Op de spantentekeningen leg ik de delen eikenhout. Spanten werden destijds gemaakt uit eikenhout. Een spant bestond uit een dekker en een ligger. Deze werden op elkaar en aan elkaar genageld. Dekker en ligger waren ieder om en nabij de 5 á 6 delen. Reden was dat er geen enkele boom was welke de exacte ronding van een spant kon volgen. Op deze manier zaag je nooit door de draad heen van het hout en krijg je een sterk spant. Het plastic folie dient om de dekker en de ligger niet aan elkaar te verlijmen boven het dek. De ligger loopt door boven het dek en de dekker blijft onder de deklijn.

IMG_0539.jpeg

Op de dusdanig verkregen spant plak ik met fotolijm ofwel rubbercement de tekening van de achterkant van het spant. Zodoende kan je zien wat de hoek van het spant wordt, deze volgt immers de huid.
IMG_0540.jpeg

Daarna klemmen om te drogen.
IMG_0542.jpeg

Al een hoop spanten geplaatst:
IMG_0532.jpeg

IMG_0529.jpeg

Volgende foto’s volgen hoe het te zagen spant er dan uit ziet.

Prettige zondag!
 

Bijlagen

  • IMG_0534.jpeg
    IMG_0534.jpeg
    233,5 KB · Weergaven: 10
Bij deze een paar foto’s van de kiel en de voor- en achterboeg.
In de kiel is de sponning voor de zandstrook gemaakt. In beginsel had ik deze fout. Na het nodige advies goed vervaardigd. De hoek verloopt per spant. Heb van stanleymesjes schraapstalen gemaakt met de diverse hoeken. Heb dit aantal weten te verlagen tot 6 hoeken. De zandstrook komt dan keurig in de sponning te liggen. De kiel bestaat uit twee delen, er was immers geen boom van voldoende lengte



Op de beide stevens aan de zijkant de zg apostels aangebracht. Deze dienden tot steun van de huidplanken. De apostels verlopen de hoeken per waterlijn. Immers, de huid heeft op iedere waterlijn een andere hoek ten opzichte van een steven.

IMG_0223.jpeg
IMG_0231.jpeg
image001.jpeg
image001.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Hoi Bob. Ik kom er net achter dat je een verslag gestart bent van een vissers scheepje. Mooi om je vorderingen te zien.
Gr. Peter
Bedankt Peter! Vindt dit een leuke manier om te bouwen.

Prachtige bouw!
Bedankt voor deze mooie woorden!

Mooi gedaan.
De bouwer van het model op MSW is, net zoals ik, lid van modelbouwclub de dissel.


Succes er mee
Ben je medelid van de Dissel trouwens ook zeer dankbaar voor zijn verslag. Is voor mij echt van grote hulp hierin.

Iedereen bedankt voor de likes!

Ondertussen is het eerder genoemde spant gedroogd en uit de klem gehaald. Met de figuurzaag de omtrek eruit gezaagd:
IMG_0570.jpeg


Door het huishoudfolie is de dekker niet verlijmd op de ligger en kan makkelijk worden doorgezaagd in circa de maat die het moet zijn. De dekker steekt door boven het dek en draagt de verschansing.
IMG_0571.jpeg

Hierna het spant in vorm geschuurd en in het bouwraam geplaatst.

Dit word interessant om te volgen. Ook een mooie manier om de spanten samen te stellen.
Hoi Stephan!
Hoe maakte men vroeger spanten bij de grote VOC schepen? Weet jij dat? Daar wel gegroeide krommers en dergelijke? Ik weet weinig tot niets van deze schepen.

Vriendelijke groet, Rob
 
Hoi Stephan!
Hoe maakte men vroeger spanten bij de grote VOC schepen? Weet jij dat? Daar wel gegroeide krommers en dergelijke? Ik weet weinig tot niets van deze schepen.
Er waren 2 bouwmethode bekend. De zaanse die ik in https://www.modelbouwforum.nl/threa...er-1-75-pof-bouw-door-stephan-kertész.284725/
probeer, door eerst de huid maken en daar de spanten in te leggen. Deze werden aan de huid bevestigd en niet onderling. De andere methode lijkt op die van jou maar werd niet van samengestelde balken gemaakt. Hier werden de spanten op de kiel samengesteld en onderling verbonden via centen (tijdelijke latten in de vorm van het schip). Voordeel van die bouwwijze's was de snelheid hoe een schip tot stand kwam. Geen ingewikkelde stellages en geen schip was hetzelfde doordat gebruikt werd wat aan hout voorhanden was. Dus zoals de hollander betaamd, goedkoop gebouwd.
 
Bedankt Stephan, overigens een wel heel erg interessante en moeilijke bouwwijze welke je toepast. Respect

Ondertussen hier weer een spantje samengesteld. Het originele schip is een stevige 18 meter over de stevens. Gezien mijn modellen allemaal schaal 1:20 zijn wil ik deze ook in die schaal maken. Leuk om naast elkaar het verschil te zien. Het model wordt wel….erg groot. Een stevige 90 cm over de stevens.

De scheepstimmerman onder wie zijn leiding het schip gebouwd is en tevens de schrijver van het boek is heeft mij, met veel geduld, aanwijzingen gegeven. Had fouten gemaakt en hij heeft mij daar uiterst sympathiek mee geholpen. Het bizar mooie boek is van onschatbare waarde voor de bouw van dit model. Alle verbindingen staan erin, in detail getekend met maatvoering en foto’s van de bouw!

Ik heb aan de hand van het spantenplan en het lijnenplan nieuwe tekeningen gemaakt waarbij ik de waterlijnen in kleuren heb getekend. Ze lopen op een gegeven moment vlak bij elkaar. Gezien het schip naar boven toe, dus naar de railing toe op bepaald moment naar binnen loopt is het moeilijk de lijnen te onderscheiden als ze allemaal zwart zijn. Dit heb ik getekend in autocad versie 0.0…. Dus met de hand. Lang geleden met autovad getekend maar ben het echt kwijt en heb geen zin om mij daarin te verdiepen. Ook omdat ik op mijn werk al naar een scherm moet staren.

Gemaakte tekening met lijnenplan en deels constructieplan:
IMG_0576.jpeg


Paar plaatjes van de helling:
IMG_0588.jpeg
IMG_0587.jpeg


Bedankt voor jullie belangstelling en de likes!

Prettig weekend!
 
Back
Top