Bouwverslag Zeventiende eeuws Speel Jaght van Kolderstok (in progress)

De oplossing die ik bedacht voor de uitstekende achter spanten was om onder het eerste berghout een extra afwerklatje te maken welke overgaat in de afwerking van de spiegel aan de onderkant. Tevens kon daar de zijafwerking van de spiegel op rusten.
Het werd een ingewikkeld 'knooppunt'. Wees gerust, de afwerklat aan de onderkant van de spiegel vond ik ook niet mooi ;-)

IMG_3148.jpg
IMG_3149.jpg
IMG_3150.jpg
 
Het is zoals Ronk (Rijk) zegt, ieder schip was weer een beetje anders dan het vorige. Dit kwam ook door het hout wat men beschikbaar had.

Een stukje houtsnijwerk ertegen en klaar! :-)
 
Ik kan niet goed zien hoe dat zit maar ik vind het op zich wel leuk ztaan zo, als je Stephan ff vraag of hij er een ornament je in wil snijden heb je het dik voor mekaar, en dat die spiegel afwijkt? Elk schip was anderrs toen joh, alles werd vanuit het oog en de hand gemaakt
Leuk dat je dat zegt Ronk! Een ornamentje was namelijk ook mijn gedachte en heb dit geprobeerd te maken met een 3D pen van mijn kinderen.... Ik heb daarvan geleerd dat je niet overal handig in kan zijn! heb het inmiddels anders opgelost zoals je verderop inmiddels kan zien. Maar ik hou de tip van Stephan in gedachten!! En ik sta er hetzelfde in dat alles met de hand ging vroeger. Maar in het bouwverslag van Hans G. kwam ik een tekening tegen met de spiegel duidelijk in beeld en toen begon ik wel te twijfelen....
Die tekening zorgde ervoor dat ik die rechte lat onder het hakkebord toch anders heb gedaan om meer richting het ontwerp te komen. Volgt later!
 
Het is zoals Ronk (Rijk) zegt, ieder schip was weer een beetje anders dan het vorige. Dit kwam ook door het hout wat men beschikbaar had.

Een stukje houtsnijwerk ertegen en klaar! :)
Haha, twee zielen één gedachte ;-) Inmiddels "Opgelost" maar een waardevolle tip!
(Ben live bijna zover dat de romp helemaal klaar is en ik met masten, zeilen en tuigage kan beginnen)

Leuk trouwens dat je ook af en toe vertelt hoe het vroeger werkte dat geeft voor mij een mooie diepgang en zorgt ervoor dat mijn gedachten tijdens het bouwen nogal eens afdwalen... "Hoe deden ze dat vroeger"
 
Kan ik gelijk aansluitend op bovenstaande reactie van Hans melden dat ik enorm blij was dat de bij Hans bestelde plankenbuiger binnen kwam!
Met mijn eigen fabricaat van een soldeerbout kreeg ik het echt niet voor elkaar om de reling te maken. Fluitje van een cent met de plankenbuiger...
Nou dat laatste is een beetje overdreven maar wat een fijn ding!
 
Ik heb ontdekt dat het af en toe handig is om even te kleuren om te zien wat het resultaat gaat zijn.
Laatste foto laat zien dat ik er nog niet was ;-)
Moest toch weer wat hypermodern vloeibaar hout gebruiken, ik kreeg m maar niet goed....
 
Spijlen vergeten! :hammer:
Gauw afgetekend waar ze moeten komen.
Het bouwboek geeft aan 6 spijlen te maken maar ik vond een tussenruimte van 1 cm wel erg mooi en dan kom je op 5 spijlen...

IMG_3194.jpg
 
Ik heb de volgorde van het bouwboek voor dit moment een klein beetje losgelaten. De zwaarden zijn nu aan de beurt maar ik vind het een beetje link om ze al te monteren terwijl ik het scheepje nog regelmatig op moet pakken en met mijn hand moet omvatten om hem vast te houden. Die doe ik dus als laatste onderdeel van de romp. Ik richt me nu eerst op de voltooiing van de achtersteven. Wel maak ik alvast het bevestigingshout van de zwaarden.
IMG_3196.jpg
 
Back
Top