Arie.
Ik merk dat je nog niet veel ervaring met slepen hebt, maar da's geen verwijt hoor. Hier mijn mening en tevens die van velen.
De filmpjes zijn overigens van een beginnende sleper, hij maakt nog geen bochten.
Verder, de gesleepte model is een kunstvliegmodel, zie verder voor uitleg.
Toen we gingen slepen bij BIGGS met grotere sleepkisten (vanaf 100cc) ging het destijds allemaal zeer snel omhoog omdat de zwevers van gemiddelde grootte waren. Nu worden ze steeds groter en gaat het wat langzamer, maar nog steeds STEIL. Af en toe noemen we het grinnikend een "lierstart" of "lift", zeker als het lekker waait, zodat je ten opzichte van de grond bijna verticaal gaat.
De mensen die bij ons beginnen vinden dat in het begin allemaal wat eng er uit zien, dus de eerste keren slepen we ze wat voorzichtiger met minder gas. Maar al héél snel willen ze net zo snel als de anderen naar boven "gesleurd" worden!
Waarom dan wel, want het ziet niet bepaald "scale" uit!
Steil slepen heeft vele voordelen en is véél veiliger gebleken:
- Een sleepkist volgen kost vooral in het begin veel concentratie, hoe langer dat duurt, hoe vermoeiender het wordt, hoe groter de kans op stuurfouten, zeker als beide kisten kleiner worden door de hoogte.
- Bij steile sleeps kan de zwever vrijwel niet uitbreken want hij hangt er (oneerbiedig gezegd) onderaan te bungelen.
- De sleepkist vliegt véél stabieler bij een steile sleep, want je vliegt in een hele kleine snelheidsrange. Bij vlak slepen kán de snelheid ongewild snel oplopen, wat bij sommige zwevers desastreus kan uitwerken!
- De kans dat het sleepkoord slap gaat hangen (potentieel gevaarlijk!) is véél groter bij vlakke sleeps, zeker als de zwever niet bliksemsnel reageert door zijn remkleppen te trekken.
Een vlakke "scale" sleep is ERG moeilijk, vraag er maar naar bij de mensen die de wedstrijden doen in Duitsland. Niet zelden verongelukken daar COMPLETE teams, en dat zijn dan ook nog eens ERVAREN vliegers. Een ongeval met een combo grote sleepkist/grote zwever kan dan tegen de 10.000 euro kosten......tel uit je winst!
Zelf vlieg ik aleen "laagsleeps" met ZEER ervaren zwevers er achter, die ik 100% vertrouw. Het is dus eigenlijk meer een teamsport, ik ga beslist niet met iedere zwever erachter een "scale" sleep doen, daar is mij mijn sleper te kostbaar voor.
Aangezien je op sleepmeetings, waar ook veel gastvliegers komen, je van allerhande pluimage "er achter" krijgt, hou ik het veilig middels steile sleeps.
Belangrijk is echter wel dat de sleepvlieger de uiteindelijke voorwaartse snelheid aanpast aan het model wat er achter hangt, bij beginnende slepers schort het daar soms aan.
Een klassieke zwever mag NIET met een té hoge voorwaartse snelheid gesleept worden, dus in de praktijk wordt het bij mij dan een steile sleep met lage voorwaartse snelheid.
Een acro kist daarentegen, zoals in het filmpje, MOET met een hogere snelheid gesleept worden, anders gaan ze dweilen of overtrekken. Voor deze kisten maakt het niks uit dat ze hard gaan! Dan vliegen ze juist beter. Het resultaat is dan een vlakkere sleep met hoge voorwaartse snelheid.
Je KUNT eventueel het vermogen reduceren na de start om eea binnen de perken te houden, maar ook dat moet een zwever goed kunnen opvangen, het is zondermeer moeilijker. Verder lopen de zware motoren meestal wat minder stabiel in het middenbereik, ofwel een klein beetje met de gasknuppel bewegen geeft zomaar een paar honderd toeren meer.
Het afkoppelen ZONDER gas terug te hoeven nemen is iets wat ik ALLE slepers die bij ons vliegen, op het hart druk.
A: je kunt daardoor zien dat de zwever een goed ontkoppelmechanisme heeft, dat is een "levensverzekering" voor de zwever en vaak in het begin een misverstand bij beginnende zwevers. Bij BIGGS hebben alle zwevers nu dikke servo's op de sleepkoppeling, want ze hebben wet nu allemaal wel door dat dit veel beter is.
B. Ga je gas terug nemen (op grote hoogte waarbij eea moeilijker te zien is) dan is de kans levensgroot dat de zwever het touw gaat inhalen en zich dan daarin kan verstrikken met nogal eens zware schade of erger.
C. Als de zwever roept dat hij ontkoppelt heeft, is dat nog geen garantie dat hij er ook áf is. Ik hou gewoon volgas en als ik zie dat de afstand tussen beide kisten inderdaar groter wordt, dan gooi ik het gas na een seconde er af, rol op de rug en duik naar beneden. Dit is DE veiligste manier om af te koppelen.
Je mag er natuurlijk een andere mening op na houden, ik ben echt niet de beste sleper van NL of BE, maar ik heb wél duizenden sleeps getrokken met allerhande zwevers (tot bakken van 35kg aan toe) en sleepkisten gevlogen (van 22cc tot 130cc) en heb nog eens duizenden sleepvluchten bekeken.