Een fluytschip in eik

Je bouwt een Hollander en die werden in het echt ook niet zo netjes gebouwd. In Den Helder staat een Pinas uit die tijd en daar zitten ook veel kieren in. Ik denk dat de breewers veel werk hadden na de bouw. :)

20190727_125730.jpg

Bron afbeelding: Maarten.
Veel kieren zullen door het drogen komen. Maar er zullen er ook veel opgevuld zijn geweest.
 
Je bouwt een Hollander en die werden in het echt ook niet zo netjes gebouwd. In Den Helder staat een Pinas uit die tijd en daar zitten ook veel kieren in. Ik denk dat de breewers veel werk hadden na de bouw. :)

Bekijk bijlage 526380
Bron afbeelding: Maarten.
Veel kieren zullen door het drogen komen. Maar er zullen er ook veel opgevuld zijn geweest.

Ik zag zulk soort details ook bij het nog varende Statenjacht. Als er een stuk(je) niet meer voldoet wordt er gewoon een klein stuk tussen gezet.
 
Ik zal het onthouden Stephan. En Mees in het vervolg van deze bouw zal er nog wel meer op zijn "Hollands" gaan. Een fluit was immers een snelle en goedkope bouw.
Betreffende kier heb ik zoals beschreven aardig weten te repareren. Zie hieronder. Hier zit ook al een volgende gang onder.


full
 
Laatst bewerkt:
Update 6
We zijn verder gegaan met beplanken en en zijn zover gekomen dat de MDF-stutten eruit konden.
De bodem ziet er nu als volgt uit:
full


En de twee stevens zo:
full


En dit zijn de twee zijkanten:
full


Als je het geheel tegen het licht houdt zie je een schip waar je niet in moet gaan zitten als je geen nat pak wil halen. Gelukkig maak ik er geen varend model van.
full


Ik ga hier voorlopig niets aan doen, van buiten zie je het niet. Als het met verven zichtbaar wordt zien we dan wel weer.
En van binnen ziet hij er zo uit:
full



Op de achtersten zijn twee vierkantjes geplakt die de plaats aangeven waar er twee laadluiken in moeten komen. Verder is het zaathout ook geplaatst en opzij daarvan twee bodemplanken.
De beide mastsporen liggen er nog los in.


Er komen vier laadluiken in. Twee achter in de spiegel en twee in bakboord. Als ze nu stammen aan het laden zijn die in de takels hangen, dan denk ik dat ze ook wel binnen mensen hebben die het een en ander moeten geleiden. Als je dan op de bodem staat en nauwelijks iets kan zien naar buiten lijkt me dat niet handig. Ik stel me zo voor dat je vlak achter het luik wil staan en zo kunt communiceren met de mensen buiten. Ofwel een klein platform onder de laadluiken, waar je op kan staan en naar buiten kijken is wel handig. Daarom heb ik tegen de achtersteven net onder de laadluiken een klein platform gemaakt met een klimpaal vanaf de bodem.

full


Links de achtersteven met een platformpje onder de laadluiken. Rechts de boeg met het mastspoor voor de fokkemast. Daar komen nog de draaispanten.

Om nu goed te weten wat er later bovenop gebouwd moet worden heb ik het dekplan uit de BB gescand en afgedrukt op schaal 1:1 met model. Dan kan ik het op het model leggen en zien wat er hogerop gebouwd moet worden.

full


Dan zie ik dat een van de de onderste laag dekbalken met bijbehorende spant nr 04, precies onder het grote dekluik loopt. Ik wil beide luiken open laten dus moet die balk een stukje opzij.

full


Dit spant bestaat uit drie delen waarvan ik de twee opstaande delen heb losgeweekt en een stukje verplaatst. Door de kop van het rijtje spanten heb ik een latje gelegd om de juiste hoogte van de verplaatste spant te bepalen. Anders krijg ik later problemen bij het leggen van het dek.
Op de koppen van die spanten komen dekbalken te leggen voor ondersteuning van het dek. Maar die dekbalken heb ik ook nodig om daar enkele lantaarns (gele ledjes) aan te hangen en een heel aantal ogen waar takels aan kunnen hangen.
Ik heb daarom een nieuw dekplan gemaakt.

full


Hier ziet u dat dekbalk 4 iets is verplaats naar voren zodat het luik nu vrij is. Onder de laadluiken aan bakboord is ook een platformpje getekend evenals in de boeg. Dat wordt een platform voor wat lading. Verder ziet u de plaatsen van de gele ledjes die worden voorzien van 6 volt. De connector hiervoor zit rechts onder.
Het principe schema voor de ledjes is de volgende:

full


Twee ledjes in serie met een weerstandje en dat een aantal keer tussen de + en – van de voeding.
Er loopt dus een directe verbinding tussen de ledjes. Op het dekplan ziet u dat er dus een directe draad loopt tussen de ledjes op verschillende dekbalken. Daarom maak ik tussen de dekbalken ook langsscheepse balken waar ik dan de bedrading achter kan wegwerken. Bij de mast en het luik kan ik er maar twee kwijt elders drie.
Er komt ook grotendeels een dubbele beplanking en daar kan ik ook wel wat bedrading kwijt.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Als zo een schip lang droog staat dan lekt het als een zeef.
45 j geleden heb ik een restauratie gezien van een karveel gebouwd motor yacht.
Toe het klaar was 2 weken binnen met natte doeken vochtig houden, dan in ondiep water met een pomp om de schuit drijvende te houden.
 
Update 5
Het is weer tijd voor een update, en nu echte bouw voortgang.
Twee updates terug was ik gevorderd tot 5 gangen, en nu zitten er 9 op aan weerszijden. En ziet het er als volgt uit.
05-1-Totaal.jpg


Dat niet alles vlekkeloos is ziet aan de volgende afbeeldingen.
05-2-Boeg.jpg


Hier ziet dat de boeg niet vlekkeloos is. De bodemplanken heb ik niet allemaal stijf tegen elkaar gekregen. Maar met wat zaagsel vermengd met houtlijm is het nu wel dicht. Ik heb te laat opgemerkt dat de eerste gang die horizontaal tegen de boeg ligt niet precies gelijk ligt met die aan de andere kant. Maar met d etweede gang is dat gecorrigeerd.
Ook bij de achtersteven is niet alles vlekkeloos.

05-3-Achtersteven.jpg

Hier ziet u dat twee gangen niet geheel in de sponning vallen. Daar kan ik twee redenen voor bedenken. De plank is geheel laser gesneden met één laser gesneden las. Als je nu de eindspanten minder schuin schuurt als de kitbouwer heeft gedaan is je omtrek van steven tot steven iets langer dus de plank te kort. Ook kan je de bolling bij de stevens iets boller hebben dan de kitbouwer wat ook tot iets grotere omtrek leidt. En dus tot te korte planken. In de vorige update gaf ik al aan dat ik de plank in drieën ga verdelen. Dat heb ik hier een paar keer gedaan en dat werkt een stuk makkelijker. Alleen los je hiermee het lengte probleem niet op, omdat alles op vaste lengte is gelaserd. In overleg met de kitbouwer gaat hij waarschijnlijk de latten minstens in drieën aanbieden met ietsje overlengte, zodat de lengte aangepast kan worden.
Hans Groenenberg, de eerste bouwer, met linden planken heeft hier in zijn verslag niets van gemeld. Kennelijk heeft hij de spanten dus meer afgeschuind dan ik.

05-4-OpenLassen.jpg

Dit lengteprobleem leidt dus ook tot open lassen.

En ja hoor, er zit toch nog een kiertje ergens. Ik ga eerst proberen die nog te dichten door de plank en de naad goed nat te maken waardoor de lijm zacht wordt en er dan een klem opzetten.
05-4-OpenLassen.jpg


Daar waar straks een opening moet komen heb ik de naad met plakband afgeplakt zodat daar de planken niet aan elkaar worden vastgelijmd.
05-6-Plakband.jpg


En dat er hier en daar nog flink wat geschuurd moet worden is hier goed te zien.
05-7-SchurenNodig.jpg


Kortom, we zijn lekker bezig.

Wordt vervolgd

Mogelijk heb ik inderdaad iets meer afgeschuind waardoor mijn latten niet te kort waren. Maar ik herinner me wel dat het net aan was. Maar ook het aanbrengen van de latten met name bij de achtersteven was lastig. De kleine naadjes tussen je latten komt ook de lengte van de latten niet helemaal ten goede.
Ik ben overigens benieuwd hoe ver je nu bent en of het een beetje wilt lukken?
 
Update 7
Ik had een snelle update beloofd dus bij deze.
Er zijn verschillende onderwerpen toegevoegd.
Allereerst de draaispanten in de boeg. Hier komt nog een platform voor. Ik weet nog niet of ik hier ook een binnen bekleding aanbreng. ISOLA2 vind dat dan op triplex lijken, en dat is een anachronisme.

full


Hier is ook het mastspoor voor de fokkemast aanwezig en rechtsonder is de aansluiting voor spanning voor de ledjes te zien. Het eerste setje is aangesloten en hangt er nog een beetje boven.

Ook de achtersteven is wat uitgebreid, omdat dat toch goed zichtbaar blijft.

full


Er zit een hoogte sprong tussen de laatste spanten en daarom loopt de binnenbekleding ook met een hoogteverschil door. Het laatste deel is geheel beplankt.
Ook de laadopeningen zijn van binnen voorzien van een omlijsting. Dit geeft wat meer stevigheid bij het uitzagen van de openingen.
Ook de vloer zelf is wat verder beplankt en voorzien van wat kleur. Niet mooi glimmend bruin gelakt maar behandeld met azijn. Bedenk dat het een afgebeuld vrachtschip is wat zo goedkoop mogelijk zijn ding moet doen.

full


Hier is de kleur goed te zien. Ook zitten er hier (nog los) enkele dekbalken op met balken in de lengterichting. Die heb ik nodig om de verlichting aan op te hangen en om oogbouten in te zetten waar de boomstammen aan worden opgehangen.

Het dekplan wat ik in vorige update al had laten zien heb ik opgeplakt op een stuk karton met inkepingen ter hoogte van de spanten zodat het vlak over de dekbalken gelegd kan worden. Zo heb ik goed inzicht in waar bepaalde zaken op het dek komen te staan zodat ik eronder daar rekening mee kan houden.

full


Bijvoorbeeld de plaats van de mastsporen en de luiken.

full


En zo lijkt het al een beetje op het eindresultaat. Het ledje is hier te fel. Ik denk erover om er een kapje omheen te schuiven, maar dat komt later. Ik weet in ieder geval dat het werkt.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 8
Heeft u er wel eens over nagedacht hoe u een boomstam met een doorsnede van zo’n 75 cm en een lengte van een meter of 10 in een fluitschip zou laden ?
En niet nu met tig vorkheftrucks maar zo’n 400 jaar geleden ?
Even rekenen:
Doorsnede oppervlak x lengte x soortelijk gewicht. π.r2 x l x sg.

3,14 x 0,35 x 0,35 x 10 x 600 = 2308 kg. Ruim 2 ton. En het enige waar u bekend mee bent zijn takels. En u weet dat u de kracht die u op het takel uitoefent kunt vermenigvuldigen met het aantal lijnen tussen de blokken. U hebt enkele zogenaamde vierlopers ter beschikking. Zo’n takel bestaat uit twee tweeschijfs blokken dus met vier lijnen ertussen. Uw kracht wordt dus met 4 vermenigvuldigd. U bent sterk en kan wel 50kg trekkracht uitoefenen. Dat is dus effectief 200kg. U wilt dat boomstammetje van 2000 kg tillen dus u hebt minstens 10 takels nodig met aan elke takel een mannetje die minstens 50 kg trekkracht kan uitoefenen. Mannetjesputters dus.

OK. U hebt dus een paar man die hem van de grond kunnen krijgen. Maar nu de boomstam het schip inbrengen en op zijn plaats leggen. Met die takels beweegt u hem verticaal maar nu horizontaal?
Dat kan ik het beste laten zien aan de hand van een paar tekeningen.

full


De stam hangt aan twee (10) takels A. De takels B hangen spanningsloos aan ogen een stukje verder het ruim in. Nu worden de takels B aangetrokken terwijl de takels A worden gevierd. Door de zwaartekracht zal de boomstam meer aan de takels B gaan hangen en dus een stukje voorruit bewegen. En dat alles een paar keer herhalen.
Aan de berekening hebt u gezien dat twee takels onvoldoende is en er minstens 10 nodig zijn. Het zal dus beslist geen makkelijk en ongevaarlijk klusje zijn geweest.
Het lastigste zal het eerste stuk zijn geweest. De boomstam vanaf de kade (neem ik aan) voor de opening in de achtersteven takelen en het schip in sturen, en dan daar ophangen en op de kade steeds verder lossen. En uitladen alles precies andersom. Ik wil ze dat nu nog wel eens zien doen in de Rotterdamse haven. Zal wel niet mogen van de arbeidsinspectie.

Maar er is ook voortgang.
In de boeg is een begin gemaakt met een vlonder.

full


En na opvullen met wat lading ziet het er zo uit.

full


De eerste ledjes zitten nu ook vast onder de balken die nog wel los liggen maar niet meer weg kunnen door de bedrading. Die bedrading is van boven nog wel te zien maar vanuit de zij-opening niet. De verdere bedrading zal voornamelijk worden weggewerkt achter de omlijsting van het dek. De bedrading zal op allerlei plekken ook worden ingefreesd in balken en dekbalken. Ze mogen niet boven de balken uitkomen want dan ligt het dek niet vlak.

Ook zijn de luiken in de achterspiegel nu open gemaakt.
full



Dit is een voorproefje van het inzicht straks door het open gedeelte.
full


Ook de binnenomlijsting van de laadluiken aan bakboord staan er in.
full



Op het vlondertje ervoor kan iemand de planken etc aannemen.

Hieronder is een deel van de lading nog goed te zien.

full


Voor het vlondertje liggen een aantal planken/balken en daarvoor liggen twee boomstammen. Er komt er ook nog een in de takels te hangen, maar dan moet ik eerst wat verder met de dekbalken en de verlichting zijn.

En dit is het totaalplaatje.

full


Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top