Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Trots kan ik hierbij de twee bouwers voor de prototypes van de Fokker V.23 voorstellen:
In Nederland, schaal 1/4, Teus Houweling:
In de USA, schaal 1/3, John Fitzmaurice:
Beide bekende bouwers op het rcscalebuilder.com forum en beide bouwers van o.a. zeer mooie WWI schaalkisten Foto`s van Teus zijn prachtige en zeer gedetailleerde Fokker E.III zijn op dit forum vaker voorbij gekomen, o.a. in het draadje van de Dawn Patrol.
.
Inderdaad Henri, zowel namens John als mij bedankt voor het leggen van de connectie! In eerste instantie met een andere achtergrond (de Ansaldo), dit was het spontane gevolg, erg leuk!
(De vleugeltips zijn nog erg grof en moeten nog wat geschuurd worden... )
De vleugel van de originele Fokker V.23 was geheel ingedekt met triplex. De romp had de bekende Lozenge camouflage kleuren/schema, te zien op deze impressie en de zwart/wit foto`s uit de eerste posting van dit draadje:
Verder met het fine-tunen van de algehele constructie... en nieuwe vleugeltips maken... .Daarna zijn de kleinere details van de constructie aan de beurt.
.
Ik wilde uitgaan van de vleugeltips van een plastic 1/48 schaalmodelletje, maar na verschillende foto`s te hebben bekeken kloppen die vleugeltips niet. Bij no.4 is de vleugeltip van het plastic modelletje te zien, bij no. 1, 2 en 3 de vleugeltips van het origineel:
Volgens sommige bronnen op het internet is de vleugel van de Fokker V.23 bijna identiek aan die van de Fokker E.V/D.VIII. Ik heb de Fokkers V.23, V.25 & V.26 (E.V/D.VIII) in een plaatje bij elkaar gezet:
De vleugeltips aangepast in 3D:
Via deze link is te zien dat de Fokker V.26 (E.V/D.VIII prototype) 'rechte' vleugeltips had zoals de V.23 en V.25. De productie Fokker E.V/D.VIII had echter ronde vleugeltips.
.
Via het rcscalebuilder forum kreeg ik deze link.
Daarin is de vleugeltip van een 1:1 Fokker E.V/D/VIII te zien tijdens de constructie:
Ondanks dat de vleugel een andere vorm heeft en in details verschilt van de Fokker V.23 vleugel, lijkt me dat Fokker dezelfde constructie methode hanteerde bij deze toestellen.
Deze foto`s zijn een mooi uitgangspunt voor de vleugeltips van mijn Fokker V.23. Dat wordt weer opnieuw tekenen...
ja dat heb je met tekenwerk
je bent lekker op weg en dan he nieuwe info opnieuw
maar het doorzoeken naar info terwijl je bezich verteld mij 1 ding
je steeft naar perfectie en dat is geweldig
Als ik de foto's van de V23 bekijk lijkt mij de vorm toch eerder hetzelfde te zijn als die van de EV / DVIII die de jongens van CraftLab aan het nabouwen zijn, dus een meer vloeiend verloop in plaats van een recht stuk en twee (bijna)kwart-cirkels.
.
@ Femmo en Jeroen: Bedankt!
@ Max: Ik denk dat dat door de hoek van de foto (en de lens) komt, dat geeft wel vaker een vertekening. Ook is het rechte stuk van de tip van boven gezien wel recht, maar van de zijkant gezien concaaf. Dat geeft ook verwarring bij interpretatie van foto`s.
Hieronder een voorbeeldje, twee foto`s van dezelfde Fokker V.29.
Op de bovenste foto lijkt de vleugeltip rond zoals bij de DVIII, op de foto daaronder is duidelijk de rechte zijde te zien en de twee 'kwart-rondjes":
Het prototype van de DVIII, de V.26 had trouwens ook de 'rechte' tips:
En de opvolger/doorontwikkeling van de V.23, de V.25 ook al:
.
Het 3D-model van de Fokker V.23 is klaar Ik heb het staartstuk en staartvlakken opnieuw getekend.
Hmmmmzzz,.. als ik deze foto zo terugzie, moet het stroomlijnstukje achter het hoofd van de piloot (op de turtledeck) groter en hoger... Nog even aanpassen!
De pushrods voor hoogte en richtingroer moet ik nog wat lager uit laten komen zodat ze onder de cockpitvloer door kunnen.
Nu de motorruimte van de 1/4 versie klaar maken voor een ZG-20 en de motorruimte van de 1/3 versie klaar maken voor een DLE 85.
.
Besloten wat meer detail in het 3D model te brengen voordat ik de tekeningen ga maken. Kan ik de details op de tekening meenemen. Ook de aansturing van de staartvlakken opnieuw getekend want die wrong wat in de vorige versie. Tevens lopen de stuurstangen nu mooi onder het stoeltje door: