Het bouwen en vliegen van El Niño

Onlangs mijn 'oranje' El Niño opgehaald. Ik ben erg benieuwd naar de prestaties van dit ontwerp van Alex; de edelsmid van het Noorden.

Hier kunnen we ervaringen delen over de bouw en het invliegen als gebruikers. Het andere draadje over het ontwerp wil ik niet 'vervuilen'.

El Nino.jpg
 
Dit is de D-box uitvoering. Geen speciale wensen. Ik ga ook niet tot het uiterste om gewicht te besparen. Mijn motor de Schambeck 1025 heb ik al en is te zwaar. Dat weet ik van te voren maar dat is nou eenmaal zo. Ik wilde wel de mogelijk om tot een totaal gewicht van 1400 gram te vliegen. We zien wel waar het uitkomt....
 
De servo's en andere materialen zijn besteld en ik had ze vandaag al verwacht. Volgende week hoop ik te kunnen beginnen. Eerst nog de afzonderlijke onderdelen wegen. Ik heb nog overwogen om de bijgeleverde servo-bekabeling te vervangen door een kleinere mm2 maar in eerste instantie nog maar niet gedaan.

In een ander model van mij heb ik wel de dunne uitvoering gebruikt en scheelt aanzienlijk in gewicht, qua electrische weerstand etc., geen problemen ondervonden. Misschien dat iemand hier een advies over kan geven.

materiaal.jpg


Ook inmiddels de balastbuis in mijn bezit gekregen.

balastbuis.jpg
 
Heeft t.o.v. 0.14 mm2 wel meer dan het dubbele aan inwendige weerstand, dus het is maar of je een paar gram wilt besparen of ca. 0,2 volt minder spanning bij je servo wilt hebben.
 
Waarom een paar gram in de staart besparen op bekabeling om er later lood in te plakken omdat de motor eigenlijk 20 gram te zwaar is?

Dunnere bedrading is m.i. een laatste stap als de rest al optimaal is...
Niets op tegen en iedereen moet doen wat hij zelf het beste acht natuurlijk. Maar een 1015 of een viper met vertraging lijkt me de meeste winst op te leveren zonder compromissen.
 
Zelf heb ik de plus en min van de flapservo afgetapt bij de servoschat en slechts 1 draad van de flap servo naar de stekker in het midden. Dit scheelt ook weer gewicht. Omdat je uiteindelijk toch plussen en minnen moet combineren bij de stekker leek me dit de beste oplossing. Mocht het ooit tot een draad breuk komen dan valt er slechts 1 kant van de vleugel uit en zou je het model altijd nog heel aan de grond moeten kunnen krijgen.
 
Meeste materiaal is binnen. Als accu heb ik een 2 s 800 gekozen, maar misschien moet dit een 3 s worden. Als ik de verwachtingen zo hoor hoef je niet hoger te starten als 60 meter. Maar ik wil zeker richting de 200 m kunnen. Eerst de 2s maar eens aan de tand voelen.
servo.jpg
 
Oh, ik start vaak op 20 meter....

Ja, die 20 meter haal ik ook wel als ik de landing ga inzetten, maar dat bedoel je zeker niet?

Nou, er staat hier ergens een link naar een filmpje van een F5J wedstrijd in Oost Europa waar men in de fly-off zo rond de 20 meter of lager start. Als iemand deze link terug kan vinden.....

Helaas is laag starten niet aan mij besteed en ik vraag me oprecht af of dit onder Nederlandse omstandigheden ook kan.
 
Back
Top