hms Diana, Engels Fregat uit 1794

Ik vind het zeker niet storend Piet hier kunnen een hoop beginnende en ook gevorderde bouwers nog wat van kunnen leren.
 
Laatst bewerkt:
galjoen

De bijde slooiknieën zijn bevestigd. De lijsten met krul zijn zodanig aan de knieën gemaakt zodat ze één geheelvormen.

 
Laatst bewerkt:
galjoen

De drager met de mannetjes (tarmen) die op de scheg gemonteerd word (vijf onderdelen) moet nauwkeurig in de juiste vorm geschuurd/gevijlt worden zodat reglingen en sierlijsten mooi passen. Dit is een echt geduld werkje met veel meten en passen.


Dit word de basis voor regelingen, sierlijsten en roosters.
 
A3, je stukje commentaar van eergisteren is weg, ik heb dit niet gewist, dus ik snap er niets van....?


Ik heb begrepen dat er wat problemen waren met het forum, dat is de reden dat je post weg is.
(zie hier Spoedverhuizing wegens DDOS... ) perm. link 1.
 
Laatst bewerkt:
blaasbalg met lijst

Onder de slooiknie komt nog een knie, deze is iets zwaarder uitgevoerd en heeft de kleurrijke naam "blaasbalg" ook deze word verlengt met een (kortere) lijst met krul.

Tussen de bijde lijsten komen 3 figuurtjes (ornamentjes). De ruimte hiervoor was iets te klein na het in vorm vijlen van de blaasbalg, dus heb ik dat opgelost met een extra stukje lat tussen knie en lijst.
 
opvul


Om een naadloze overgang te creëren tussen knieën en lijsten heb ik wat plamuur gebruikt. De plamuur is laminaatvuller welke een superfijne structuur heeft en dus bij uitstek geschikt voor dit soort fijn werk. te koop bij de meeste bouwmarkten.

voor aanzicht knieën plus lijsten.
 
galjoen

De 1e fase van het galjoen is gereed. Tussen de slooiknie(en) en de blaasbalg(en) (onderste knieën) komen de ankerkluizen. Daarna verder met het obbouwen van het galjoen.

ff Diana op haar stek gezet voor de foto.
 
opbouw galjoen

De tarmen (mannetjes) zijn in de juiste vorm geschuurd en op de scheg bevestigd. Nu de regelingen met sierlijsten nog bevestigen en tenslotte de roosters die op het galjoen komen. De botteloeven bevestig ik pas later als de romp klaar is omdat deze uitsteken en dus kwetsbaar zijn.

De ankerkluizen zijn inmiddel ook gemaakt.

Zicht van boven,
 
Laatst bewerkt:
De regelingen en afdeklatjes voor de tarmen (mannetjes) zitten er op, nu nog wat kleine dingetjes afwerken en het rooster plaasen.
 
Het galjoen is gereed, was geen eenvoudig klusje.
Onderste foto laat het rooster zien met de bijde toiletten. De botteloeven plaats ik pas op het galjoen als de hele romp gereed is wegens de kwetsbaarheid.


 
De foto,s uit mijn album zijn niet meer te zien in het verslag, maar daar word aan gewerkt. Hopelijk komt dit ook weer goed want een verslag zonder foto,s is natuurlijk als een kip zonder kop!!
Alle foto,s die ik met MBF-foto upload heb geplaatst zijn nog wel allemaal aanwezig, maar de plaatjes uit het album zijn foetsie...?
 
Laatst bewerkt:
Boegbeeld

Het boegbeeld van de hms diana is toepasselijk de Godin van de jacht met de zelfde naam "Diana". Inmiddels heb ik de laatste puntjes op de i gezet wat het schilderwerk betreft. Tevens heb ik een boog gemaakt van een stukje rond messing van 0,5 mm met een pees van 0,10 mm touw. was niet makkelijk omdat het natuurlijk erg klein is, maar wonderwel goed gelukt. De boog komt in haar uitgestrekte hand waar tevens een klein gaatje in geboord moest worden. Foto na drogen van de verf in de loop van de dag of uiterlijk morgen.
Dit maakt (op de botteloeven na) het galjoen compleet.
Ik ga nu de rusten afwerken, juffers, ringen voor extra blokken, putting ijzers enz. Zal wellicht ook enkele weken in beslag nemen. Daarna worden de spiegel en de zijgallerijen afgwerkt en het topdek van alle dekdetails voorzien. Dus voorlopig nog genoeg te doen aan de romp.
 
Boegbeeld, "Diana"

Met het plaatsen van het boegbeeld is het galjoen pas echt af!


Het maken van het boogje in haar linker hand heeft wel wat zweetdruppeltjes gekost, evenals het fijne schilderwerk, maar ik ben tevreden over het resultaat!
 
Back
Top