Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Ja inderdaad Rene, epoxy !! echt geweldig om mee te werken.
Maar we gaan weer even verder, en deze keer gaan we eens onder dek kijken. Zoals we straks de buiten kant mooi maken willen we ook de binnenkant er netjes uit hebben zien. Voor we zover zijn toch wel eerst de nodige doorvoren en strippen maken. De 2 hoofd motoren worden straks water gekoeld, hiervoor een koperen invoer en uitlaat. Ook de visbun wordt straks zelflozend. Verder hebben we even nagedacht hoe we straks dit ding in en uit het water krijgen. Na even denken kwamen we er uit, er moesten 2 hijsogen in het schip komen. Eentje ter hoogte van de visbun, en eentje terhoogte van de schroefas.
En zo zitten de T trippen in het schip. Straks komt daar een straaldraad tussen die dan door de visbun loopt. Volledig door gebout met rvs en gelijmd met epoxy.
Alvast ook al even nagedacht met hoe en wat voor accu we straks gaan varen. Gezien we aardig wat stroom aan boord hebben moest er toch voldoende Amp aanwezig zijn. De keus viel op een 12 volt 24 Amp.
Ook hier voor hebben we hoeklijnen in het schip gezet.
En zo komt de accu er straks in te staan. Voldoende schuiflengte om straks het schip op de waterlijn te trimmen. In de brede doos kiel komt straks nog de nodige loodballast.
De schroefas koker hebben we gemaakt van 15 mm koperbuis met hier op de einden 2 verlopen naar 12 mm. Hier komen straks de schroefas lagers in geperst.
Hierbij even een snelle update. Door drukke werkzaamheden is er de laatste tijd geen bouwverslag gekomen. Maar binnenkort gaan we weer verder. We hebben desondanks niet stilgezeten. Na lang wachten kwam dan eindelijk de schroef uit Engeland, een gegoten bronzen 130 mm 4 blad.
Maar de vreugde was van korte duur, het was de verkeerde, en links draaiende. Na even stevig gevl.... te hebben en een heel boos mailtje kwam toch na 3 weken de rechts draaiende schroef binnen.
Het was het wachten wel even waard.
Ik kom zelf uit Goes en heb een tijdje op Yerseke gewoond en daar zag je ze natuurlijk komen een gaan de kotters... Had er nooit niet echt veel interesse in,maar nu zit ik je bouwverslag te volgen en je hebt mijn interesse nu wel gewekt ... Man o man.. wat een schip......
Ik ben zeer onder de indruk van je bouwkunst, als beginnend modelbouwer steek ik hier heel veel van op.
Ik blijf je dan ook met plezier volgen, en hoop als hij klaar is dat ik een keer zie varen.
Nou heren, we gaan weer even verder met waar we gebleven zijn.
Zoals jullie inmiddels hebben kunnen zien, heeft de nieuwe Euro inmiddels haar eerste proefvaarten gehad. Maar voor dat het zover was, was er nog heel wat te bedenken en uit te werken. Voor de aandrijving hadden we al een tijdje 2 oude vertouwde reuzen op de plank liggen, jawel de vertrouwde hecktoperms. Motoren die je leven lang mee gaan, lekker zuinig en bere sterk. Omdat de vaar accu voor de schroef as komt te staan was de optie om de motoren boven de schroef as te plaatsen. Na van alles bedacht en gemaakt te hebben hadden we dan toch eindelijk het geheel klaar. Een aluminium plaat waar de 2 hecktoperms op kwamen te staan met de nodige tand riemen en tandriem schijven.
Na wat proef draaien waren we toch niet te vreden. Het draaide niet waar we een beetje op gehoopt hadden. Teveel weerstand door de overbreningen was de hoofd oorzaak.
Maar voor 1 gat zien we natuurlijk niet te vangen, dus de hele mikmak er maar weer uit , en de mtoren rechtstreeks op de schroef as plaatsen.
Nou dit draaide dus meteen al een stuk beter, en dan nu eerst maar eens varen om te kijken of dit zou voldoen. En jawel, het volgende probleem hadden we alweer te pakken. De aluminium plaat waar de motoren op staan was bevestigd op 2 rubbers om de resonantie in de romp te voorkomen. Op zich zelf niet een slechte gedachte, zij het niet dat de 2 hecktoperms zoveel kracht hebben dat ze de 2 rubbers volledig in elkaar drukten waardoor de spanning van de riemen ging en deze over de tandriemschijven sloegen.
Dus wederom alles er maar weer uit en de motoren op een starre fundering te zetten zodat de tandriemen op spanning blijven staan.
Na wat proefdraaien en de riemen op de juiste spanning te zetten volgde dan wederom weer een proefvaart. De beugel die voor de motoren langs loopt, is de hijs beugel en deze komen we later weer tegen.
Nou het resultaat in nu wel te zien. De riemen slaan niet meer over de tandriemen heen, zelfs niet op vol vermogen. Oja, resonantie in de romp?? Nog nooit van gehoord.
Om straks te kunnen vissen met de netten hebben we lieren nodig om het hele kakkie naar buiten en naar binnen te draaien. Gekozen is voor een lier met 4 trommels. De trommels zijn gemaakt van pvc en abs plaat. Even wat op maat zagen en de rest in de draaibank op maat draaien.
Na nog even geknoeid te hebben met afstanden en diameter van de trommels, hadden we na een dag toch de gehele complete lier in het schip staan. De 2 trommels van grote vislieren hebben we na beproefing verkleint van 40 mm naar 25 mm. De tekkracht nam hier mee aanmerkelijk toe.
Eenmaal in de verf, het hele kakkie er weer ingezet. En nu zie ik de geleerden al weer denken. Hoe krijg je straks de accu er in ? Nou heren geleerden, daar is aan gedacht. We hebben het gehele lieren blok draaiend gemaakt, met het draaipunt gelijk aan het punt waar straks de kabels het schip binnen komen. En naar buiten draaiend is dit het resultaat, en het werkt echt perfect.
Nou heren, allereerst maar weer bedankt voor de leuke reactie's.
Zoals belooofd gaan we even een kijkje nemen onder dek waar we de electronica verstopt hebben. Het probleem is vaak de berijkbaarheid, en het kunnen vervangen bij storing. De ontvanger en de Multiswitch decoder heb ik zover mogelijk van de motoren geplaatst. Ze staan zelfs voor de accu. Om ze straks toch bereikbaar te houden is het geheel gemonteerd op een draaibare ondergrond. Naast de ontvanger het zwarte doosje is het Bec systeem van 12 naar 5 volt / 2 A. De ontvanger wordt gevoed uit de hoofd accu van 12 V 24 Amp.
Duidelijk is te zien dat overdwars 2 pvc pijpen lopen, 1 is zichtbaar. Hier in komen straks in de ene de stroomdraden en in de andere de servo draden te lopen voor appratuur aan de bakboordszijde.
En als de boel is teruggeklapt, is er ruimte genoeg om de accu te kunnen doorschuiven.
Voor de schakelingen van de bomen en de netten , hebben we de gewone standaard servo gebruikt met behulp van 2 micro schakelaars. De servo's hadden we nog liggen en dan is de keus toch makkelijk gemaakt.En een stuk goedkoper als electronische schakelaars.En als er iets stuk gaat, is het probleem makkelijk op te sporen.
Ook deze schakelaars zijn op een losse onderplaat gemonteerd, zodat alles berijkkbaar blijft.
Helemaal achter in aan Bakboord vinden we de 2 zekerigen voor de hoofdmotoren, en de roerservo. Kort geplaatst op de roeras voor zo min mogelijk speling.
Om straks alles te kunnen schakelen hebben we een hoofd schakelaar voor 12 volt geplaatst en een schakelaar voor het gehele 5 volt systeem. Het geheel op een losse ondergrond. Bij de brandende Leds , staat er spanning op het systeem.De resterende schakelaars worden straks gebruikt voor diverse schakelingen.
Vraag me alleen af of de schakelaars geschikt zijn voor de stromen die er gaan lopen.
Meestal kunnen ze niet meer dan 10A aan en wanneer je alles bij elkaar optelt zit je daar al snel boven. Ik ben daarom overgestapt op relais. die schakel je met 12 volt via de schakelaar maar het relais zelf kan wel 40 tot 70 A (afhankelijk van het relais) aan.
Mooi werk, inspirerend verslag! Bergen handigheidjes zitten d'rin.
Ik ga opletten hoe je je teak dek verder dicht gaat leggen.
Vraag me trouwens af:
In het echhie, hoeveel vissersschepen zijn er gebouwd met een echt teak dek ? Meestal een grenen / pine soort waarschijnlijk geweest, of eiken?
Aller eerst nog even de stroom voorziening. Het Bec systeem heb ik bewust toegepast, omdat er straks nog meer onderdelen op 5 volt gaan lopen, o.a enkele servo's die je met een kleine aanpassing gemakkelijk als radar motor kunt gebruiken, of als klein liertje. Achter de servo's zitten dan de aansluitingen voor het 12 volt en 5 volt systeem. Lekker overzichtelijk, en makkelijk als er straks iets extra's moet worden aangesloten.
Verder een groot voordeel, als je ergens geen sroom hebt hoef je alleen het 12 volt, of het 5 volt systeem na te meten. Ik heb dit systeem ook toegepast in de Maersk Leader die ik gebouwd heb. Echter ik vaar nu met een PCM ontvanger en van storing heb ik nog helemaal geen last gehad. Voor alle veiligheid heb ik de polen van de accu op een zogenaamde pc strekker gemonteerd, ( ja dat ding heet vast anders) hij kan er maar op 1 manier in, dus ompolen is absoluut onmogelijk.
Ja de schakelaars, deze kunnen ruim 15 Amp aan, en op vol vermogen varen trekken de 2 hoofd motoren ca 5 Amp. Met wat lampjes aan en de radar en wat toeters en bellen zeg maar rusig een paar honderd mili Amp komen we nog niet tot 8 Amp bij vol vermogen varen.
Ja en dan het Teak dek. Ja echt wel, is echt zeer luxe te noemen.Maar als je toch een mooie pank van je lieve vrouw hebt staan ( was eens een oud tafeltje) is de keus echt niet zo moeilijk. Was even werk om de latten te zagen, maar daar komen we ook wel op terug. Het dek zit er inmiddels helemaal op.Trouwens een goede tip Walter, hier gaan we zeker een verslag van maken.
Nou heren, we hebben er even over gedacht maar we gaan even het dek er in jassen.En een beetje op verzoek van Walter.
Zoals in het vorige verslag al gemeld had ik van mijn lieve vrouw een mooie Teak houten plank gekregen. Was ooit eens een tafeltje. De plank hebben we eerst tot latten gezaagd op de cirkelzaag tot latten van 5 x 9 mm. De breedte is op schaal , de dikte zullen we nog moeten aanpassen. Gezien Teak hout zo vreselijk hard is, is het vrij wel onmogelijk latten van deze dikte ongeschonden en glad door de van dikte bank te kunnen halen. We moesten dus wat anders verzinnen om de juiste dikte te halen en dan ook nog glad. Maar we zitten niet voor 1 gat vervangen, we hebben van de bandschuurmachine een vandikte bank gemaakt. Over de band hebben we een houten beugel gemaakt die met 2 bouten en vleugel moeren op hoogte kunnen stellen. We hebben eerst een instelling van 4 mm gemaakt en de latten er door getrokken. Ging helemaal perfect. Daarna nog een keer op 3 mm gesteld en toen nogmaals er door. Resultaat!!! Echt verbluffend, super glad en op dikte.
Eenmaal alle latten klaar zijn we begonnen met plakken. We zijn begonnen van uit de midden van het dek, en hebben tevens de buitenste deklijsten aan gebracht. Deze laatsten lopen in de buitenste vorm van het dek mee en zijn ook in deze form gezaagd. Het gehele houten onderdek hebben we eerst in 2 lagen epoxy gezet.
Eenmaal de begin lijsten aangebracht konden deze uitharden zodat we de volgende dag een vast punt hadden om tegen aan te drukken. Daarna was het een kwestie van op maat zagen en lijmen, de volgende dag de resterende kit weg schrapen en dan een volgende serie te lijmen.
De latten hebben we geplakt met Pattex Power Fix Polymer. Makkelijk te verwerken en na 24 uur geheel uit gehard om te worden afgeschraapt.
Ik moet zeggen, die bandschuurmachine is geniaal. Goeie tip
Het dek ziet er ook netjes uit. Niet te netjes natuurlijk want het blijft een werkschip natuurlijk!