Restauratie Zwarte Zee IV

Het verwijderen van de oude verf is ein-de-lijk klaar! Wat een verschrikkelijke klus... Het voordek heb ik uiteindelijk ook maar verwijderd, omdat ik er anders niet goed bij kon. Ook de te brede relingen heb ik verwijderd. Om op de dekken en relingen verder te kunnen heb ik nu eerst goede tekeningen nodig. Hopelijk is dat volgende week eindelijk geregeld. Omdat de boel nu zo mooi open is kan ik wel goed bezig met de verlichting. In het boek 'De vier Zwarte Zeeën' staat een mooi dekplan waarmee ik kan bepalen welke patrijspoortjes bij welke ruimtes/hutten horen. Lijkt me wel aardig om niet alleen de bovenbouw, maar ook een paar van die hutten speels te verlichten. Nu heeft mijn vader die patrijspoortjes steeds even ver van elkaar geplaatst en er ook nog te weinig van geplaatst. Ik heb zijn poortjes dus weer netjes gevuld, zodat ik ze later accurater opnieuw kan plaatsen. Om het plamuren van de romp te vergemakkelijken heb ik verder de berghouten ook maar verwijderd. De ergste spleten en gaten zijn met hout gevuld en de eerste plamuur ligt er op! Verder heb ik al het oude scheepsbeslag bij elkaar gezocht en in de reinigingsthinner gegoten. Wonderspul :) Los scheepsbeslag aanschaffen gaat snel in de papieren lopen zag ik al, dus alles wat ik kan hergebruiken is weer mooi meegenomen.

Bovendek-ontdaan-van-verf.jpg
 

Bijlagen

  • Patrijspoorten-gedicht.jpg
    Patrijspoorten-gedicht.jpg
    220,4 KB · Weergaven: 99
  • Eerste-laag-plamuur.jpg
    Eerste-laag-plamuur.jpg
    392,2 KB · Weergaven: 104
  • Scheepsbeslag-in-de-reinigingsthinner.jpg
    Scheepsbeslag-in-de-reinigingsthinner.jpg
    227,1 KB · Weergaven: 88
Laatst bewerkt:
Hoe ontzettend leuk is dit?! Bij het verdelen van de (scheeps)boeken van mijn vader kwam afgelopen weekend een mapje met tekeningen naar boven, met daarin o.a. de originele zij- en bovenaanzichten van Billing Boats, die hij bij het bouwen gebruikt heeft! (En als boodschappenlijstje voor Tjap Joy gebruikt heeft? :)) Die tekeningen maken meteen duidelijk dat de reling op het achterdek inderdaad echt te laag is. Werk aan de winkel daar dus. De boeglijn van beneden naar boven klopt heel aardig met de tekening, dus die laat ik voor wat het is. Volgens het bovenaanzicht had de boeg inderdaad wat ronder moeten lopen dan wat het nu is, maar ik denk dat ik dat 'foutje' maar laat zitten. Wat me bij het plamuren wel opviel was dat tijdens het beplanken de valse kiel bij de boeg niet is afgevlakt. De plankjes liggen hierdoor op de valse kiel in plaats van erlangs, waardoor het schip niet door het water snijdt. Met geduldig schuren en plamuren loopt deze nu weer van onder naar boven van scherp naar rond. Wat me verder opviel was dat de ankergaten in de romp niet netjes op dezelfde plek zitten. Dat is wel storend en wordt nog leuk om weer goed te krijgen. Op de tekening zag ik ook dat de rondingen bij het roer erg slordig gemaakt zijn. Aangezien het roer bij mijn model compleet miste, moet ik daar sowieso nog vol mee aan de slag. Nog genoeg te doen dus.

Originele-bouwtekening-Billing-Boats.jpg
 

Bijlagen

  • Botte-boeg.jpg
    Botte-boeg.jpg
    228,3 KB · Weergaven: 80
  • Scherpe-boeg.jpg
    Scherpe-boeg.jpg
    214,4 KB · Weergaven: 74
Laatst bewerkt:
Afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met het roer. Nu ben ik jammergenoeg vergeten om even een goede foto vooraf te maken, maar ik vond nog een foto waarin de oude situatie nog wel een beetje te zien is. Volgens alle tekeningen die ik inmiddels heb hoort alles daar zo'n beetje rond te lopen, dus ik heb met wat carbonpapier een tekeningetje overgetrokken en deze steeds als mal bij het corrigeren, schaven en schuren gebruikt. Uiteindelijk klopten de rondingen aardig, maar was het schip niet meer… nou ja… geheel en al waterdicht zullen we maar zeggen :) Netjes met hout gevuld en daarna ben ik verder gegaan met de verdikkingen bij de schroefas. Mijn vader heeft deze nooit geplaatst op het schip, maar ze maken het aanzicht op het roer een stuk interessanter. Lastig klusje, maar met veel geduld zitten ze er nu op. Daarna het houtje opnieuw gemaakt waar het roer zelf langs komt te liggen. Ook hier weer allemaal leuke rondingen, maar na heel wat schuren en plamuren denk ik dat de nieuwe situatie een stuk beter is.

Verder ben ik begonnen met het roer en de roerkoning. M'n (oude) tekening is wat onduidelijk, maar laat een situatie zien die wel wat lijkt op die van het roer van de Elbe uit 1959. Dit is een (nog steeds varende!) zeesleper uit dezelfde tijd en van dezelfde rederij. Afgelopen weekend in Maassluis bezocht en het is werkelijk een prachtig schip. Echt een aanrader om te bezoeken! Zie https://zeesleperelbe.nl/. Met de foto's die ik had van de Elbe en mijn tekeningen heb ik zelf wat in die geest proberen te knutselen. Kwamen die iPhone schroefjes van een eerdere reparatie toch nog mooi van pas. Ik ga ze nog vervangen door iets kortere, maar ik vind het idee zo wel aardig eigenlijk.

En tenslotte liep ik op Marktplaats nog tegen een originele Billing Boats 487 beslagset aan! Nog helemaal compleet, nieuw in de doos en precies horend bij dit model van de Zwarte Zee. Hiermee is samen met wat ik heb kunnen redden van het oude model, alle beslag helemaal compleet. Remko, als je dit leest, nogmaals, echt ont-zet-tend bedankt!

Roer nieuwe situatie.jpg
 

Bijlagen

  • Oude roersituatie detail.jpg
    Oude roersituatie detail.jpg
    120,6 KB · Weergaven: 134
  • Betere roerrondingen.jpg
    Betere roerrondingen.jpg
    288,4 KB · Weergaven: 128
  • Whoops.jpg
    Whoops.jpg
    203,4 KB · Weergaven: 132
  • ELBE-op-het-droge-0713-5.jpg
    ELBE-op-het-droge-0713-5.jpg
    279,9 KB · Weergaven: 132
  • Nieuwe roer met roerkoning.jpg
    Nieuwe roer met roerkoning.jpg
    238,9 KB · Weergaven: 128
  • Billing Boats 487.jpg
    Billing Boats 487.jpg
    402,3 KB · Weergaven: 132
  • Billing Boats 487 inhoud.jpg
    Billing Boats 487 inhoud.jpg
    275,3 KB · Weergaven: 106
Laatst bewerkt:
Je maakt er wel werk van! En mooi dat je een complete beslagset hebt gevonden. Is het de bedoeling om te gaan varen als de restauratie compleet is? Zo ja, dan zou ik de romp een laag epoxy met keperweefsel geven. Mooi roer heb je gemaakt! De Elbe heeft er twee, maar dat heb je denk ik wel gezien. Zet voor de schroef een borgmoertje en tussen dat moertje en de askoker een rubber ringetje. Als je de boel dan axiaal goed opsluit heb je een goede afdichting. Uierzalf als smeermiddel en dan kun je weer jaren vooruit. Succes verder met de restauratie en het "aankleden" van dit mooie schip. Zie je kans om de foto's in groot formaat te plaatsen? Dat kijkt en leest gemakkelijker. Gr. Klaas.
 
Nyquist: áls het de bedoeling is om er een varend model van te maken, denk dan goed na hoe je de schroefas uit kan nemen voor onderhoud.
Achterlangs lukt dat zo te zien niet, vanwege het het schroefraam. Dus zul je de schroefas binnenlangs moeten kunnen verwijderen.
Dat houdt in: motor er uit en voldoende ruimte naar voren om de schroefas er uit te trekken.
Je zou kunnen overwegen om 'vals te spelen' en een deel van het schroefraam (in het verlengde van de schroefas) demontabel te maken, dan kun je de schroefas naar achteren toe uitnemen.
Maar: dan moet ook het roer makkelijk demontabel zijn...
Dillema's, dillema's...:confused::confused:o_O
 
Je maakt er wel werk van! En mooi dat je een complete beslagset hebt gevonden. Is het de bedoeling om te gaan varen als de restauratie compleet is? Zo ja, dan zou ik de romp een laag epoxy met keperweefsel geven. Mooi roer heb je gemaakt! De Elbe heeft er twee, maar dat heb je denk ik wel gezien. Zet voor de schroef een borgmoertje en tussen dat moertje en de askoker een rubber ringetje. Als je de boel dan axiaal goed opsluit heb je een goede afdichting. Uierzalf als smeermiddel en dan kun je weer jaren vooruit. Succes verder met de restauratie en het "aankleden" van dit mooie schip. Zie je kans om de foto's in groot formaat te plaatsen? Dat kijkt en leest gemakkelijker. Gr. Klaas.

Het is inderdaad een werkje :) Maar wel ontzettend leuk om te doen. Ik heb nu ik 'm zo mooi kaal heb wel even getwijfeld of ik 'm toch niet waterdicht en varend zou moeten maken. Ik heb alleen nog geen enkele ervaring met varende modellen en daarbij wil ik dit model toch vooral ergens mooi neer kunnen zetten. Ik heb ook al wel een aardig idee van hoe dat eruit moet komen te zien, maar eerst het schip zelf maar eens. Die pro tips zal ik zeker onthouden voor als ik ooit toch een varend model ga bouwen! Dank! Die keuze voor een statisch model maakt trouwens ook dat ik, net als mijn vader, een beetje mag 'valsspelen'. Ik hoef geen rekening te houden met draaiende schroeven, roeren en assen, maar vooral met hoe het er zo goed mogelijk uit ziet.
 
Mijn advies is dan om er een mooi statisch model van te maken en er nog lang van te genieten! Succes verder met de restauratie. Gr. Klaas.
 
Dit wordt een mooi gerestaureerd model, Nyquist !
ZZ4 is een prachtige sleper en een plezier om deze te bouwen.
Ik volg je bouwverslag met veel belangstelling !

Gr. Menne
 
Vanavond nog even verder gegaan met het roer. Die iPhone schroefjes heb ik wat teruggevijld en dat maakt ze net wat subtieler. Verder de roerkoning scheef afgevijld om deze passend op de romp te krijgen. Ik kan 'm nog niet vastzetten in verband met het latere verfen, maar m'n Zwarte Zee heeft weer een roer! Soort van :) Op naar het achterdek!

Nieuwe roer met roerkoning (versie 2).jpg
Nieuwe roer op de romp.jpg
 
Laatst bewerkt:
Je maakt er wel werk van! En mooi dat je een complete beslagset hebt gevonden. Is het de bedoeling om te gaan varen als de restauratie compleet is? Zo ja, dan zou ik de romp een laag epoxy met keperweefsel geven. Mooi roer heb je gemaakt! De Elbe heeft er twee, maar dat heb je denk ik wel gezien. Zet voor de schroef een borgmoertje en tussen dat moertje en de askoker een rubber ringetje. Als je de boel dan axiaal goed opsluit heb je een goede afdichting. Uierzalf als smeermiddel en dan kun je weer jaren vooruit. Succes verder met de restauratie en het "aankleden" van dit mooie schip. Zie je kans om de foto's in groot formaat te plaatsen? Dat kijkt en leest gemakkelijker. Gr. Klaas.

Hi Klaas, Nog even over dat keperweefsel. Aangezien ik nu in principe zo'n beetje in dat stadium zit, zou je adviseren om dat toch aan te brengen ondanks dat ik er niet van plan ben mee te varen? Ik zag in het bouwverslag van Gerrit (de andere Zwarte Zee IV) wat opmerkingen van jou om met keperweefsel latere kieren en gaten te voorkomen. Zou toch zonde van al m'n werk zijn als dat later gebeurt. En zo ja, hoeveel lagen zou je adviseren?
 
Mijn advies is om het wel te doen. Net als je schrijft voorkomt het opnieuw kieren in de romp en het beschermt de romp tegen puntbelasting. Als statisch model moet één laag met 80 grams keperweefsel voldoede zijn. Om de romp gladder te maken zou je er een extra laagje epoxy overheen kunnen zetten. Dus laag epoxy op de romp, daarop keperweefsel en dat tamponeren. Desnoods wat epoxy toevoegen, niet schuiven en uit laten harden. Zie je de struktuur van het weefsel nog in de vorm van bobbeltjes, dan binnen 24 uur nog een laag(je) epoxy. Dan heb je een mooie sterke romp, die ons allemaal overleeft. De (gewichts)verhouding epoxy / doek is 1:1. Maar raad je aan om 20% extra epoxy aan te maken. Kom je te kort dan loop je klem in de verwerkingstijd. Succes ermee! Gr. Klaas.
 
Dat klinkt als een spannend klusje… :confused: Had al wel epoxy in huis voor een ander projectje, maar dit is weer van een andere orde. Nog wel wat vragen dus ben ik bang. Moet ik daarvoor nog flink aan de slag met plamuren en schuren? Of verhullen die lagen de verdere kleine spleetjes die nog in de romp zitten? Moet ik de romp eerst nog lakken, of gaat de epoxy meteen op het hout? Drapeer je het keperweefsel in één keer over de hele romp of doe je BB en SB apart? En als het weefsel erop is getamponeerd dan dus meteen voorzichtig met een kwast epoxy eroverheen? Ik zal me eerst denk ik maar bezig gaan houden met die relingen op het achterdek, zodat die mooi meegaan met die nieuwe lagen. Uitstelgedrag zeg je? :yes:
 
Als je er niet van plan bent om mee te gaan varen voldoet epoxy zonder glasweefsel ook. Dit impregneermiddel en zorgt er voor dat het hout niet meer kan werken.
Epoxy breng je aan op het kale hout.
 
Omdat ik er nog niet helemaal uit ben wat ik nu ga doen met de romp (keperweefsel of alleen epoxy, dank myangel!) ben ik eerst verder gegaan met het achterdek. Wat ik ook doe, ik denk dat het handiger is als ik eerst m'n verschansing heb. Dus… dapper een zaagje gezet in de veel te lage oude verschansing en deze verwijderd, precies vanaf het punt waar ze naar beneden gaan (ik wil proberen het kleine rondingkje dat ik ook zag op de Elbe mee te nemen in m'n nieuwe verschansing). Verder heb ik alvast een frame gemaakt voor het nieuwe dek (het oude dek was op die plek helemaal kromgetrokken door vocht).

Achterdek met frame.jpg
Railingronding achterdek Elbe.jpg


Aangezien ik er nu mooi bij kan en straks met alle schetsplaten niet meer, denk ik dat ik het achterdek maar meteen ga primen en verven. Dat zou het latere afplakken van alle schetsplaten moeten voorkomen. Verder wil ik het achterdek ook deels beplanken. Weet iemand trouwens of die dekbeplanking op de ZZ nu gelijk liep met de rest van het achterdek, of dat deze er (net als op de Elbe) bovenop lag? Ik vond een oude foto (waarschijnlijk van na '71) waar die beplanking gelijk lijkt te lopen met het dek, maar op de Elbe ligt de beplanking echt bovenop het dek met een ijzeren rand. Ik ben geneigd mijn beplanking gelijk te laten lopen met de rest van het dek, lijkt me Arbo-technisch anders toch ook nog wel een dingetje.

zz4_foto25@640x480.jpg
Verhoogde dekbeplanking Elbe.jpg
 
Laatst bewerkt:
Vaak zie je dat een houten dek niet doorloopt tot aan de verschansing. Zelf zie ik daar twee redenen voor. Daar bleef altijd lang water staan en dat gaf gauw roest (onder het hout). En om het hout rond al die verschansingsteunen te leggen was heel bewerkelijk (duur). Daarom zie je meestal dat een houten dek op een stalen onderdek wordt gelegd en men langs de verschansing het stalen dek ziet. Dat watert veel beter af en is gemakkelijker in onderhoud. Langs de randen van het houten dek zie je dan een opstaande stalen rand. Op de foto met het lichte stuk dek lijkt het net of het achterste deel van het dek bekleed is met een wat hardere en donkerder houtsoort. Zit een apart patroon in en is volgens mij geen staalplaat. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Precies wat ik op de Elbe zag dus. Zo had ik nog niet naar die foto gekeken, maar misschien heb je inderdaad gelijk en ligt er gewoon nog iets op het dek. Ik laat m'n neiging varen en leg ze er bovenop! Wederom dank Klaas!
 
Zag bij Gerrit zijn verhaal nog een opmerking van jou over de patrijspoorten in de romp. Hieronder de opmerking, die ik daar gemaakt heb. Gr. Klaas.

Op de foto van de Elbe zie je dat de (bronzen) patrijspoorten aan de binnenkant van de romp zijn geflenst. Aan de patrijspoort zit een borst die a.h.w. door de romp steekt. Rond het gat in de huid is een versterkingsring gelast. Om ze natuurgetrouw na te bootsen zou je een koperen pijpje net uit de romp kunnen laten steken als borst van de patrijspoort. De versterkingsring is te maken van koperdraad, dat je om een passend stuk rond wikkelt. Daarna haaks doorknippen met als resultaat een hoop dunne ringen. Die fixeer je rond het gat met een beetje CA-lijm. Bij het schilderen kruipt de verf onder de koperen ring en werkt gelijk als lijm en vulmiddel. De plastic patrijspoorten en holpijpjes die soms worden gebruikt zijn veel te lomp om het mooi te krijgen. Probeer het maar eens op een proefstukje. Het glas in de patrijspoorten is te maken met een druppel epoxylijm, of met Kristal Clear.
https://www.most-models.com/microsc...C3r_2wMW1CyERgmkbjFe2zm1Q9UGJPTRoC1OUQAvD_BwE
Geef het toe, het is een hoop werk, maar dan lijkt het in ieder geval echt. Gr. Klaas.
 
Uiteraard volg ik Gerrit met grote interesse, dus ik had je opmerking al gezien. Maar klinkt niet eens zo gek Klaas. Is inderdaad wel wat meer werk, maar ook dat lijkt me op zich nog wel mee te vallen. En hoeveel zijn 't er ook? Een slordige 50? :hammer:Zodra ik er aan toe ben, zal ik wat proefjes doen. Wordt vervolgd!
 
Gewoon even uitproberen op een afvalstukje hout. De grootste uitdaging zal het boren zonder splinters zijn. In ieder geval succes ermee! Gr. Klaas.
 
Back
Top