Waarom er regelgeving moet komen [wetgeving discussie]

Zie je niet hoe de media elke vorm van multicopter vliegen zwart maakt??

Ik vind het behoorlijk opgeblazen Calimero gedrag. Je hebt het multicopter bouwers en -vliegers kringetje en die boze wereld daaromheen die jullie steeds maar zwart lopen te maken.

Blaas de impact van je hobby niet te veel op zou ik zeggen. Het zal je toch een worst wezen wat voorbijgangers over je modellen zeggen of vinden!!! Los van het feit dat dat nog niets zegt over hun verstandelijke vermogen.

Verder wordt wetgeving in dit land niet door slordige journalisten gemaakt.

Groet,

Ad Bakker
 
beleid maken wij samen!

Verder wordt wetgeving in dit land niet door slordige journalisten gemaakt.

Correct!
Wij zijn gisteren in gesprek geweest met de Provincie Zuid Holland en DCMR (de laatste verstrekt in ZH de TUG). Het gesprek had als doel de Provincie bekend te maken met RPAS. Als je een TUG aanvraagt loop je nl tegen diverse problemen aan. Zo kun je niet 'even' een paar test vluchten uitoefenen etc en als je onder regie vliegt (voor bijv een TV productie) is het vrijwel onmogelijk het aantal vliegbewegingen ( ja ja... je moet aangeven hoe vaak je start en land) te specificeren...

Het gesprek is zeer positief verlopen. Zo positief zelfs dat er komende maand een presentatie door ons gegeven gaat worden aan de beleidsmakers van de provincie en dat er aansluitend daarop een uur samen met hen gevlogen gaat worden. Op die manier krijgen ze een werkelijk beeld bij wat een RPAS is, hoeveel geluid zoiets nu produceert en tevens hoe (on)veilig zo'n RPAS nu werkelijk is...

Wetten en regels worden in dit land inderdaad niet door Journalisten gemaakt maar door de zogeheten beleidsmakers. Een en ander geschied op landelijk, provinciaal en lokaal nivo! Alleen het verschaffen van werkelijk inzicht kan er toe leiden dat het beleid in het belang van de samenleving zal geschieden...

Laat dit een stap in de goede richting zijn ;)

Gr Norbert
 
Zo positief zelfs dat er komende maand een presentatie door ons gegeven gaat worden aan de beleidsmakers van de provincie en dat er aansluitend daarop een uur samen met hen gevlogen gaat worden.

Succes daarmee.
Één advies: gebruik voor leken begrijpelijke taal, en vermijd vakjargon. Dat is misschien leuk om indruk te maken, maar maakt beleidsmakers uitermate schuw.

Groet,

Ad
 
Kan je manual vliegen?

Deze discussie moeten we maar eens gaan stoppen.
De vraag gaat bij het maken van beleid niet om het wel of niet manueel kunnen vliegen maar behelst veel meer dan dat. Manueel vliegen is maar een zeer beperkt en klein deel van de discussie en komt niet eens voor in de regelgeving!

Waar het om gaat:
1) Het bekend zijn met de diverse regelgeving binnen de luchtvaart (niet multirotor of wat dan ook maar gewoon Vliegtuig gerelateerd!)
2) Veiligheid
3) Milieu (en daar valt ook geluid onder)
4) Risico analyses
5) Metreologische kennis en ervaring
6) etc...

Ik lees hier steeds weer het 'excuus' mbt het manueel vliegen. Uiteraard is het belangrijk dat de piloot (gezagvoerder) kan vliegen maar regel 1 is nog altijd dat je buiten een officieel modelbouwvliegveld NIET alleen mag vliegen maar minimaal met 2 personen dient te zijn (Gezagvoerder/waarnemer) en indien er net als bij ons een duoforatie gevlogen wordt (Gezagvoerder/cameravrouw vs man) er een 3e persoon als waarnemer aanwezig dient te zijn... En dat uiteraard los van het feit dat je tevens dient te beschikken over de vergunningen en diverse ontheffingen...

Nu is de vraag Ed:
Vlieg jij alleen of te allen tijde samen met een waarnemer en... beschik jij over de ontheffingen en vergunningen als je ergens in Nederland vliegt op een plek waar het geen modelbouwvliegveld betreft?

Dat is waar de discussie over gaat. Niet over manueel vliegen!

Gr Norbert
 
als je enkel op gps kunt vliegen hoop ik voor je dat je geen zonnestorm oid hebt tijdens je "presentatie"bijvoorbeeld. dan kan het nog wel eens negatieve gevolgen gaan hebben.

ik ben met je eens dat het neit alleen draait om manueel vliegen, maar dit is wel degelijk een heel belangrijk onderdeel wat de piloot moet kunnen!
 
Deze discussie moeten we maar eens gaan stoppen.


Je zit hier op een hobbyforum. Volgens mij is een forum om te discussiëren.

Voor de duidelijkheid, mij zal het me reet roesten wat jij allemaal uitspookt. Het boerenveldje waar ik mag vliegen van de boer heeft niets met regels te maken. Dat is vermaak.

Ik hou mijn hart vast voor de profs. Jij stelt je op als de allesweter, en je gaat in gesprek met experts op gebied van regelgeving (de regeln%ukers). Op eigen houtje zoek je zelfs de overheid op. Je wilt een demonstratie geven. In die korte tijd dat je hier bent, heb ik je zoveel beginnersfouten zien maken, dat ik hoop voor al die profs, dat je ook een prof piloot inhuurt voor je z.g.n. demonstratie.
Dat is wat ik er mee zeggen wilde, niet met ellenlange tekst, maar met vier korte vraagjes.

Als je de DARPAS bedoelt die je ondersteunt, prima, succes!
 
Dag Ed,
je reageert een beetje alsof je geraakt bent. Het is zoals je aangeeft een discussie toch? Beantwoord de vraag dan eens... vlieg jij alleen of met een waarnemer?

Het boerenveldje waar ik mag vliegen van de boer heeft niets met regels te maken.
Dit is een onjuiste bewering. Ook als het hobby betreft (je verwijst naar een hobbyforum) dien ook jij als Nederlands burger je aan de wet en regelgeving te houden en hoewel dit topic als naam heeft 'waarom er regelgeving moet komen' is het toch echt zo dat er binnen Nederland regels en wetten zijn waaronder zowel de hobbyvlieger als de commerciële vlieger (er wordt hier vaak een vergelijk gemaakt met professioneel en geloof mij... commercieel is niet perse professioneel) valt.

Ook al heb jij toestemming van welke boer dan ook... Het luchtruim alsmede de regelgeving zoals bijv een TUG ontheffing vallen buiten de verantwoordelijkheid van de boer. Hij is alleen bevoegd jou toegang te verschaffen tot het weiland cq akker en zodra jij de grond verlaat hoger dan grasspriethoogte (tja.. het is echt waar) val je onder de wetten en regels van de Nederlandse staat. Jij dient daar dus te beschikken over een TUG ontheffing alsmede een ontheffing van ILenT!

Jij stelt je op als de allesweter
Ik deel hier slechts de officiële regelgeving Ed. Dat jij dat als allesweter ervaart zegt denk ik meer over jou als persoon dan dat dat zegt over mijn kennis toch? Zoals jij zelf zegt... het betreft hier een discussieforum waarin wij kennis delen...

In die korte tijd dat je hier bent, heb ik je zoveel beginnersfouten zien maken, dat ik hoop voor al die profs, dat je ook een prof piloot inhuurt voor je z.g.n. demonstratie.
Fouten, leermomenten... tja. Dat is nou exact het verschil tussen wel of niet professioneel ;) Het is correct dat ook ik nog veel moet leren.

Als je de DARPAS bedoelt die je ondersteunt, prima, succes!
Wij ondersteunen niet direct DARPAS. Wel is het zo dat wij als lid van DARPAS onze ervaring wel met hen delen. Voor de helderheid... DARPAS bestaat op dit moment helaas nog maar uit een zeer kleine groep van commerciële partijen welke zich bezig houden met het vliegen met RPAS systemen. Naast dat DARPAS gesprekken voert met diverse partijen dragen uiteraard de partijen dus ook bij.

Wat ik jammer vind Ed is dat er zodra iemand gewezen word op de werkelijke feiten, binnen dit 'hobby'forum de sfeer nog al eens om slaat. Jij weet net zo goed als ik dat je niet voldoet aan de regelgeving maar zodra ik je daar op aan spreek begin je te communiceren over beginnersfouten etc... je wimpelt daarmee je eigen 'waarde' weg en probeert het onderwerp van discussie bij de 'ervaring' van de tegenpartij te leggen...
Binnen de discussie rondom wetgeving en regels gaat het niet over wie er het beste kan vliegen Ed. Dat kun jij vast en zeker beter dan dat wij dat kunnen. Het gaat om de feiten van de regels en juist die deel ik hier met je.

Jammer dat je zo 'aanvallend' reageert.
Gr Norbert
 
als je enkel op gps kunt vliegen hoop ik voor je dat je geen zonnestorm oid hebt tijdens je "presentatie"bijvoorbeeld. dan kan het nog wel eens negatieve gevolgen gaan hebben.

ik ben met je eens dat het neit alleen draait om manueel vliegen, maar dit is wel degelijk een heel belangrijk onderdeel wat de piloot moet kunnen!

Hoi Vinny,
dat is absoluut waar. Dat schrijf ik ook in mijn betoog. Het topic gaat over 'waarom er regelgeving moet komen'. Dat is waar ik naar terug verwijs. De regelgeving zegt (helaas) niets over manueel vliegen. Wel word er gesproken over aantoonbare luchtvaartkennis.

Ik haalde dit alleen aan omdat deze term cq dit argument nog al eens door de 'hobbyvlieger' hier op het forum gebruikt wordt om alles voor zichzelf goed te praten.

Nogmaals,
het topic gaat niet over manueel vliegen maar over de vraag waarom er regelgeving dient te komen (die er op zich al is)...

Gr Norbert
 
Hallo Norbert,

Het gaat niet om mij, of om jou, maar om de misschien komende nieuwe regels en wetgeving.
Ik begrijp niet waarom specifiek jij, die we inmiddels als beginner kunnen beschouwen, je gaat mengen in deze regelgeving. Laat dat aan de professionals over, voor je kwaad doet.

Ik zie zoveel beginners in de professionele wereld stappen. DAT KAN KWAAD. Ze missen gewoon de ervaring, en in veel gevallen ook nog het gezonde verstand. Blijf weg uit de bebouwing, blijf weg van mensen. Wat ik jou zie doen, en niet alleen jou, is gewoonweg onverantwoord. REGELS OF GEEN REGELS.
En ja, ik kan me er wel wat kwaad om maken. Je doet het overkomen, wanneer jij je aan de regels houd, dat het allemaal goed gaat.
En die regels voorkomen ook dat jij een mens aanvliegt? "Sorry mevrouw, de Naza GPS deed niet wat hij moest doen, maar ik voldoe wel aan de regels". "In de regels staat niets over manueel vliegen hoor meneer, maar uw dochter heeft toch twee ogen, die ene doet het nog?"




Ik ga antwoord geven op je eerder gestelde vraag. Graag zou ik antwoord willen op mijn vraag “Wie is wij?”, je zegt steeds “Wij”.

Ik vlieg meestal alleen. Ik heb volgens de wet geen waarnemer nodig en voldoe aan alle gestelde eisen volgens de wet. Niet dat iemand dat ook maar iets interesseert, maar voor jouw gemoedsrust.
Bovendien, indien er bij mij ALLES fout gaat wat fout kan gaan, zal ik als maximale schade in mijn omgeving een deuk in het grasland vliegen, of wanneer het helemaal fout gaat, zal er een stukje schors van een boom getikt worden. Dan ben ik minimaal 1,5km verderop terecht gekomen.

Vooraf gesteld:
-Mijn modellen zijn niet zwaarder dan 25Kg
-Ik vlieg niet hoger dan 300 meter
-Ik vlieg in luchtruim klasse G
-Ik heb toestemming van de grondeigenaar
-Ik vervoer geen vloe..etc.etc.
-Ik heb geen ongecontroleerd vliegveld binnen een straal van 3Km
-enz. Enz.

Hieronder de officiële momenteel geldende wetgeving. Voor degene die het niet interesseert, je hoeft het niet allemaal te lezen, het is een letterlijke quote uit wetten.nl
wetten.nl zei:
Regeling van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van 2 december 2005, nr. HDJZ/LUV/2005-2297, Hoofddirectie Juridische Zaken, houdende nadere regels voor vluchten met een modelvliegtuig (Regeling modelvliegen)

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van defensie;

Gelet op artikel 5.7 van de Wet luchtvaart en artikel 56 van het Luchtverkeersreglement;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder een modelvliegtuig: een luchtvaartuig van geringe afmeting, waarvan de totale startmassa niet meer dan 25 kilogram bedraagt.

Artikel 2

Voor een vlucht met een modelvliegtuig gelden in afwijking van hoofdstuk III van het Luchtverkeersreglement de volgende regels:

a. de vlucht wordt uitgevoerd in overeenstemming met de algemene vliegvoorschriften voor zover daarvan niet wordt afgeweken in de onderdelen b tot en met q;

b. de vlucht wordt slechts uitgevoerd onder omstandigheden en op locaties waarbij er vanaf de grond tijdens de gehele vlucht goed zicht is op het modelvliegtuig en het luchtruim daaromheen;

c. de bestuurder houdt tijdens de gehele vlucht goed zicht op het modelvliegtuig;

d. een hoogtemeter hoeft niet te worden gebruikt;

e. het is verboden voorwerpen of stoffen te verwijderen tijdens de vlucht, met uitzondering van zand, water of voorwerpen waarvan de massa niet meer is dan 200 gram per voorwerp overeenkomstig door de Minister van Verkeer en Waterstaat op grond van artikel 13 van het Luchtverkeersreglement te stellen regels;

f. een ander modelvliegtuig of een net of doek mag worden gesleept;

g. kunstvluchten mogen worden uitgevoerd;

h. het is verboden een ander luchtvaartuig zo dicht te naderen dat gevaar voor botsing ontstaat, tenzij tussen de bestuurders vooraf hierover afspraken zijn gemaakt;

i. de bestuurder van een modelvliegtuig neemt alle maatregelen die een botsing kunnen voorkomen en geeft voorrang aan elk luchtvaartuig, dat geen modelvliegtuig is;

j. voor een vlucht wordt geen vliegplan ingediend;

k. gecontroleerde vluchten zijn niet toegestaan;

l. vluchten zijn toegestaan tot een hoogte van maximaal 300 meter boven de grond of het water in luchtruim met klasse G, mits

1° voor vluchten binnen een afstand van 3 km van een ongecontroleerd luchtvaartterrein of een terrein waarvoor een ontheffing van artikel 14 van de Luchtvaartwet is verleend, geen bezwaar bestaat bij de houder van de aanwijzing respectievelijk ontheffing;

2° voor vluchten binnen een gebied waarin laag mag worden gevlogen door civiele of militaire luchtvaartuigen iemand met de bestuurder van het modelvliegtuig meekijkt om deze te kunnen waarschuwen voor luchtvaartuigen;

m. vluchten zijn toegestaan tot een hoogte van maximaal 450 meter boven de grond of het water, mits dit gebeurt binnen een aerodrome traffic zone van een militair luchtvaartterrein waarop modelvliegen is toegestaan en dit gebied exclusief voor modelvliegen wordt gebruikt of met de andere gebruiker(s) sluitende afspraken zijn gemaakt inzake separatie;

n. vluchten zijn toegestaan in luchtruim met klasse C, mits op schriftelijk verzoek van belanghebbende een convenant is gesloten met de organisatie die de plaatselijke luchtverkeersleiding verzorgt en de bestuurder zich houdt aan de afspraken in dat convenant;

o. de regels voor een radioverbinding met een luchtverkeersleidingsdienst gelden niet;

p. de regels voor de bediening van boordapparatuur voor het beantwoorden van vragen door radargrondstations gelden niet;

q. de regels voor de navigatie- en telecommunicatie-installaties waarmee een luchtvaartuig voor het uitvoeren van een VFR-vlucht is uitgerust, gelden niet.

Artikel 3

Modelvliegtuigen worden aangewezen als onbemande luchtvaartuigen, bedoeld in artikel 5.7, derde lid, van de Wet luchtvaart.

Artikel 4

In artikel 24, derde lid, onderdeel a, van de Regeling luchtvaartvertoningen1 wordt ‘Regeling modelvliegtuigen’ vervangen door: Regeling modelvliegen.

Artikel 5

De Regeling modelvliegtuigen2 wordt ingetrokken.

Artikel 6

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant, waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 7

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling modelvliegen.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, M.H. Schultz van Haegen.
Toelichting

Algemeen

In de wet van 29 april 1999, houdende wijziging van de Wet Luchtverkeer (luchtvaartuigen en vluchtuitvoering; Stb, 1999, 235), sinds 1 juli 1999 de Wet luchtvaart geheten, is een nieuwe definitie van luchtvaartuig gegeven. Het voordien onder de Luchtvaartwet geldende systeem dat bij algemene maatregel van bestuur toestellen wel of niet onder het begrip luchtvaartuig gebracht werden, kwam daarmee te vervallen. Daarmee is artikel 59 van het Luchtverkeersreglement in feite inhoudloos geworden. Die bepaling regelt het gebruik van het luchtruim door niet-luchtvaartuigen en is de grondslag voor een ministeriële regeling. Op grond van deze bepaling is de oorspronkelijke ministeriële regeling voor modelvliegtuigen vastgesteld. In de praktijk is nodig gebleken, mede door de toename van het luchtverkeer, voor modelvliegtuigen enige gebruiksregels te stellen. De desbetreffende regeling is gebaseerd op artikel 56 van het Luchtverkeersreglement. Dit artikel voorziet in het stellen van nadere regels ten aanzien van vluchten waarbij door de aard van het luchtvaartuig of het doel van de vlucht niet kan worden voldaan aan bij of krachtens hoofdstuk III van het Luchtverkeersreglement gestelde regels. Gelet op de aard van het modelvliegtuig is het evident dat niet kan worden voldaan aan tal van verplichtingen van dat hoofdstuk.

De regeling is in nauw overleg met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) tot stand gekomen. In het kader van deregulering en zelfregulering zijn inhoudelijke normen met betrekking tot de constructie en besturing uit de Regeling modelvliegtuigen niet overgenomen. Het is aan de sector om de inhoudelijke normen zelf in te vullen. Daarbij wordt de bestuurder van een modelvliegtuig geadviseerd, teneinde op een verantwoorde wijze de modelvliegsport te beoefenen, veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals die bijvoorbeeld zijn opgenomen in het basis veiligheidsreglement modelvliegsport van de KNVvL.

Voor modelvliegtuigen waarvan de totale massa ten hoogste 25 kg bedraagt zijn al delen van de luchtvaartwet- en regelgeving niet van toepassing verklaard:

a. artikel 2.1, eerste en tweede lid, van de Wet luchtvaart met het verbod om een luchtvaartuig te bedienen zonder het daarvoor geldige bewijs van bevoegdheid of gelijkstelling, zodat voor het besturen van een modelvliegtuig geen door de Minister van Verkeer en Waterstaat afgegeven vliegbewijs nodig is (Artikel 11 van het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart);

b. hoofdstuk 3 van de Wet luchtvaart en het Besluit luchtvaartuigen met regels voor nationaliteitskenmerken en registratie, luchtwaardigheid (certificatie en onderhoud), zodat een modelvliegtuig niet hoeft te zijn ingeschreven in het luchtvaartuigregister en geen bewijs van luchtwaardigheid nodig is (Artikel 1 van het Besluit luchtvaartuigen);

c. artikel 14, eerste lid onderdelen a en b, van de Luchtvaartwet, zodat het niet verboden is om met een modelvliegtuig te starten van of te landen op een terrein dat geen luchtvaartterrein is (Artikel 1a van het Besluit inrichting en gebruik niet aangewezen luchtvaartterreinen).

Een modelvliegtuig is, zodra het vliegt, onderdeel van het luchtverkeer. De verplichtingen voor luchtverkeer bij of krachtens de Wet luchtvaart zijn van toepassing op degene die verantwoordelijk is voor een modelvliegtuig.

Een basisregel is het verbod in artikel 5.3 van de Wet luchtvaart om op zodanige wijze aan het luchtverkeer deel te nemen dat daardoor personen of zaken in gevaar worden of kunnen worden gebracht. Artikel 5.4 van de Wet luchtvaart verbiedt het om boven gebieden met aaneengesloten bebouwing of kunstwerken, industrie- en havengebieden daaronder begrepen, dan wel boven mensenmenigten, aan het luchtverkeer deel te nemen op een zodanige hoogte dat het niet meer mogelijk is een noodlanding uit te voeren zonder personen of zaken op het aardoppervlak in gevaar te brengen.

Volgens artikel 5.7 van de Wet luchtvaart is de gezagvoerder ervoor verantwoordelijk dat de uitvoering van de vlucht geschiedt in overeenstemming met de bij of krachtens deze wet gestelde regels. Degene die een modelvliegtuig bestuurt of oplaat geldt als gezagvoerder.

In vergelijking met de in te trekken Regeling modelvliegtuigen beperkt de onderhavige regeling zich tot het stellen van enige gebruiksregels. De technische voorschriften uit de Regeling modelvliegtuigen zijn niet meer overgenomen en vervallen derhalve. Wat de gebruiksregels betreft is nieuw het sluiten van een convenant met de desbetreffende luchtverkeersleidings-organisatie (zie artikelsgewijs, artikel 2). Het initiële convenant vergt voorbereiding en zal inspanning en in tijd een aantal dagdelen kosten. Het verlengen van lopende convenanten zal daarentegen naar verwacht nauwelijks extra inspanning vergen. Tenslotte streeft de KNVvL er naar een modelconvenant op te stellen.

De onderhavige regeling betreft alleen het gebruik van het luchtruim. Andere onderwerpen ook die welke in verordeningen van lagere overheden kunnen zijn geregeld, bijvoorbeeld in het kader van milieu, openbare orde en veiligheid, vallen buiten de reikwijdte van deze regeling

Artikelsgewijs

Artikel 2

Bij modelvliegen blijft de bestuurder/gezagvoerder op de grond. De veiligheid van het modelvliegen vereist derhalve in de eerste plaats goed zicht vanaf de grond op het modelvliegtuig en het luchtruim daaromheen.

Luchtruim met de klasse G is vanaf de grond gezien al het luchtruim direct boven de grond buiten de plaatselijke luchtverkeersleidingsgebieden. Die laatste gebieden hebben de klasse C, hetgeen inhoudt, dat daarin aan alle vluchten luchtverkeersleiding wordt verstrekt, en liggen rond zowel burger- als militaire luchtvaartterreinen waar plaatselijke luchtverkeersleiding wordt gegeven. Om met een modelvliegtuig binnen een plaatselijk luchtverkeersgebied te mogen vliegen dient een convenant te worden gesloten, de luchtverkeersleider ter plaatse kan en mag geen toestemming verlenen. In het convenant kunnen dan in lijn met de regeling op de plaatselijke omstandigheden afgestemde gebruiksbepalingen worden opgenomen, zoals bijvoorbeeld de maximale vlieghoogte, het type modelvliegtuig of de afmetingen van het vlieggebied.

Het Ministerie van Defensie heeft al een zogenaamde raamvergunning voor burgermedegebruik van militaire luchtvaartterreinen afgegeven aan de KNV⁠v⁠L. Deze is van toepassing op specifieke militaire luchtvaartterreinen. Voor het modelvliegen buiten zo'n terrein, maar binnen het plaatselijk luchtverkeersleidingsgebied kan men zich wenden tot het Ministerie van Defensie, TL/AOO/HB M LVB, Postbus 20703, 2500 ES Den Haag

Voor het noodzakelijke convenant binnen de burgerluchtverkeersleidingsgebieden kan men zich wenden tot het bestuur van LVNL, Postbus 75200 1117 ZT Luchthaven Schiphol

Modelvliegen vanaf een luchtvaartterrein of een terrein met een ontheffing ex artikel 14 Luchtvaartwet is in principe ook mogelijk (omdat dit de meest extreme vorm ‘binnen een afstand van 3 km’ is). Het certificaat van het luchtvaartterrein en de planologische mogelijkheden zijn dan automatische randvoorwaarden.

Laag vliegende luchtvaartuigen zijn met name te verwachten inde plaatselijke luchtverkeersleidingsgebieden (met luchtruim klasse C), oefengebieden, laagvlieggebieden en -routes en bij luchtvaartterreinen. Deze locaties zijn te vinden in de luchtvaartgids (aeronautical information publication). Deze gids is o.a. te raadplegen via internet op www.ais-netherlands.nl

Omdat de minimum vlieghoogte voor luchtvaartuigen onder zichtvliegvoorschriften (VFR) buiten aaneengesloten bebouwing 500 voet (150 m) bedraagt, bestaat de mogelijkheid van een conflict tussen een modelvliegtuig en een (waarschijnlijk klein) luchtvaartuig. Het is primair de bestuurder van het modelvliegtuig die een dergelijk conflict kan en moet voorkomen. Hij dient daartoe dan ook alle maatregelen te nemen. Een dergelijke maatregel zou bijvoorbeeld kunnen zijn iemand met de bestuurder mee te laten kijken om te kunnen waarschuwen voor andere luchtvaartuigen.

Artikel 3

Artikel 5.7, eerste lid, van de Wet luchtvaart bepaalt dat de gezagvoerder zich aan boord van het luchtvaartuig bevindt. Ingevolge het derde lid van deze bepaling kan de Minister van Verkeer en Waterstaat bij ministeriële regeling onbemande luchtvaartuigen aanwijzen waarop het eerste lid niet van toepassing is. In onderhavig artikel is het modelvliegtuig aangewezen als onbemand luchtvaartuig.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

M.H. Schultz van Haegen

1

Stcrt. 2004, 16.
2

Stcrt. 1993, 133, gewijzigd bij ministeriële regeling van 6 juli 1994, Stcrt. 1994, 136.
 
Allemaal leuk en aardig, maar wie gaat al deze hobby piloten straks uitleggen hoe en wat? Denk dat niet iedereen meeleest met fora en gewoon lekker rondvliegt. En wanneer deze multirotors bij de intertoys te koop zijn? wie gaat deze mensen vertellen wat wel en niet mag? Zal dan wel niet over grote multicopters gaan maar toch..
 
Hebben jullie het over echt manual of over atti? Zonder gps vliegen kan ook op atti/stable mode namelijk.
 
Tijdens het UAV Event kreeg ik te horen dat de nieuwe wet vanaf 100g gaat gelden, dus een Hubsan X4 ken net.



Ga er maar van uit dat elke hobby vlieger die niet op een modelvliegveld vliegt uitgeschakeld gaat worden of anders het risico loopt op flinke boetes, met dank aan de pro's die zwaar aan het lobieen zijn om hun lucratiefe zaken veilig te stellen, uiteindelijk draait het ook hier enkel om geld.
 
Tijdens het UAV Event kreeg ik te horen dat de nieuwe wet vanaf 100g gaat gelden, dus een Hubsan X4 ken net.

Percies "gaat gelden"
Ik vind dat er hier wel erg op de fijten word voorgelopen. Wettelijk is er nog niets concreet en verzekeringsmaatschappijen hebben ook nog geen eisen dus we moven nog gewoon vliegen.
Daarom de topic naam "waarom moet er regel geving komen" want die is er niet voor onder de 25 kilo.

De regels die phantomfreak opnoemt zijn allemaal voor boven de 25 kilo en hoger dan 300 m etc
Dus ik weet ook niet waar hij een presentaie over gaat houden.

Dat dit in de toekomst gaat veranderen zal niet ongetwijfeld wel gebeuren. Maar voorlopig word er alleen maar over gepraat en is er nog geen actie
 
Percies "gaat gelden"
Ik vind dat er hier wel erg op de fijten word voorgelopen. Wettelijk is er nog niets concreet en verzekeringsmaatschappijen hebben ook nog geen eisen dus we moven nog gewoon vliegen.
Daarom de topic naam "waarom moet er regel geving komen" want die is er niet voor onder de 25 kilo.

De regels die phantomfreak opnoemt zijn allemaal voor boven de 25 kilo en hoger dan 300 m etc
Dus ik weet ook niet waar hij een presentaie over gaat houden.

Dat dit in de toekomst gaat veranderen zal niet ongetwijfeld wel gebeuren. Maar voorlopig word er alleen maar over gepraat en is er nog geen actie

Dag Taz,
helaas zijn je diverse aannames onjuist en is er wel degelijk wet & regelgeving van kracht.

Wij vallen onder de regels zoals die sinds 2009 van kracht zijn en dus niet de regels waar Ed naar verwijst uit 2005. Deze zijn achterhaald!

Gr Norbert
 
Hallo Norbert,
Hieronder de officiële momenteel geldende wetgeving.

Dag Ed,
je loopt achter...
je wetgeving is uit 2005 terwijl wij ons binnen NL dienen te houden aan de laatst geldende en dus actuele wetgeving. Deze stamt uit 2009 en kent andere regels als waar jij naar verwijst...

Gr Norbert
 
Back
Top