Nieuwe LiPo's speciaal voor multirotors:Multistar

Ik ben niet zo heel technisch op dit vlak, maar als de spanning zakt dan verlies je ook toerental op je motor. In hoeverre is er dan nog sprake van een hoger ampère verbruik bij een multicopter zodra de accu leeg raakt?

Als de spanning inzakt onder invloed van een te hoge stroomvraag, zal het toerental dalen en de stroomsterkte niet toenemen.
 
Ik ben niet zo heel technisch op dit vlak, maar als de spanning zakt dan verlies je ook toerental op je motor. In hoeverre is er dan nog sprake van een hoger ampère verbruik bij een multicopter zodra de accu leeg raakt?

Bij gelijk stroom verbruik en lager voltage zakt het vermogen (watt).
P = U * I
 
Stel om te hoveren moeten je props 10.000 rpm draaien, dan geldt dit dus bij een volle en een lege accu!

Het geheim zit in de ESC, dit is eigenlijk een frequentieregelaar. Naarmate je je gasstand (knuppel) verandert, verandert ook de (output) frequentie van je ESC.
[URL="
[/URL]

Vlieg je met Naza op ATTI (of GPS) dan merk je dit niet daar je flight controller dit voor je doet. Waar heb op neer komt is dat je ietsje meer gas moet geven met een lege accu om te blijven hoveren dan met een volle accu. En dit betekent dus weer dat je iets stroom zal gebruiken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Waar heb op neer komt is dat je ietsje meer gas moet geven met een lege accu om te blijven hoveren dan met een volle accu. En dit betekent dus weer dat je iets stroom zal gebruiken.

Ik snap dat je meer gas moet geven om op hetzelfde toerental te blijven als het voltage van de accu zakt. Maar wat bedoel je met 'En dit betekent dus weer dat je iets stroom zal gebruiken?'.
 
Doordat je iets meer gas geeft verandert de frequentie, er wordt dus effectief meer energie naar de motor "gestuurd". Voor de eenvoud mag je hier mag je hier energie vertalen in stroom.

De eerder genoemde formule P = U x I geldt voor gelijkstroom en gaat bij gebruik van een ESC dus niet op (hier praten we namelijk over wisselstroom).
 
Idd.
Die formule gaat niet op na de esc.

Maar dat is voor ons modelbouwers ook niet zo interessant.
Wat voor de esc gebeurt wel.

En dat is eigenlijk basis natuurkunde ;)
 
Voor of na de ESC maakt niets uit hoor...'t zijn immers dezelfde elektronen die uit dezelfde accu komen!
Ik zal eens kijken of dat het überhaupt te meten is met de OSD (stroomverbruik; hoveren met volle vs lege accu).

Anyway...het idee dat je teveel C-rating hebt welke je kan inwisselen voor meer capaciteit vind ik leuk en moet eigenlijk ook wel mogelijk zijn in enige mate.
Uiteraard staat vrijwel alles op backorder bij HK :nooo:
 
Heb het vandaag nog ff gemeten (OSD), zelfde hoogte, positie en weersomstandigheden uiteraard.
Hoverend met volle accu ca. 11,7 - 11,8 A
Hoverend met lege accu ca. 12,2 -12,4 A

Maw de theorie en de praktijk geven elkaar de hand :-)
 
Heb het vandaag nog ff gemeten (OSD), zelfde hoogte, positie en weersomstandigheden uiteraard.
Hoverend met volle accu ca. 11,7 - 11,8 A
Hoverend met lege accu ca. 12,2 -12,4 A

Maw de theorie en de praktijk geven elkaar de hand :-)

Dat is het mooie werk van een ESC. Aan de motorkant zal het amperage wel hetzelfde blijven.
 
Huh?? Sorry hoor, maar dat kan dus niet. Een ESC is niets meer dan een veredelde schakelaar. De stroom die erin gaat is hetzelfde als die eruit komt ( gemiddelde waarde, er zit een condensator tussen die de boel wat afvlakt aan de accu kant)
Je hebt iets met spoelen nodig om de stroom en spanning om te kunnen vormen, en die zitten niet in een ESC behalve voor de BEC, want daar klopt jouw berhaal wel.

De motoren hebben in beide gevallen hetzelfde vermogen, met een volle accu is de spanning hoger en de stroom lager, bij een lege accu is de stroom hoger en de spanning lager. Het resultaat is hetzelfde vermogen. De flight controller gaat gewoon steeds meer gas geven om het vermogen constant te houden.
 
Goed, het zijn veel veredelde schakelaars op een PCB met een micro controller die de boel in goede banen moet leiden ;-)
Wat ik bedoel is dat de FETs die in de regelaar zitten niets meer doen dan schakelen. Ze doen dat heel snel, maar kennen alleen aan en uit, alles ertussenin is ongewenst en wordt zoveel mogelijk vermeden omdat daar de regelaar warm van wordt. Omdat het enkel schakelaars zijn kunnen ze niet de spanning veranderen zoals je dat met b.v. een spoel of condensator wel kan doen.
 
Ja inderdaad, was ook mijn eerste bedenking. Als een ESC gerate is voor 3-4S only, hoeveel tolerantie zit daar dan op als je een 4S gebruikt met dat extra voltage erbij..
 
Back
Top