Het Fluitschip uit de "gouden eeuw". Hans Groenenberg

En wat dit is wordt ook nog wel duidelijk.
20210906_202025.jpg
 
Over de heupjes zijn stootwillen gebogen en geborgd met een nagel.
Over de vraag (elders gesteld) wat nu het verschil was tussen bijvoorbeeld een houthaler (of houthaalder) en een walvisvaarder - dat waren onder andere deze stootwillen.
Ab Hoving vertelde mij dat deze stootwillen eigenlijk niet bij een houthaler horen omdat dit type schip minder boten bij zich had. Een walvisvaarder had vaak minstens zes snelle jachtboten bij zich die langszij het schip hingen, en snel ingezet konden worden, vandaar deze stootwillen. Daarnaast had een walvisvaarder een typische "galg" aan de achterzijde waaraan bijvoorbeeld de vangst vastgebonden kon worden (ik probeer daar een plaatje van te vinden). Verder werd bij een walvisvaarder de boeg gedubbeld tegen beschadiging door pakijs, en werd de grote mast zwaarder uitgevoerd om de zware lasten aan de takels beter te kunnen houden.
Een houthaler had twee extra luiken / deuren achterin en had vaak ook nog een extra opening aan de zijkant om lading naar binnen te kunnen schuiven. Dit gat zat redelijk laag en werd voor de thuisreis volledig dicht gemaakt en gebreeuwd.

Een houthaler met stootwillen is dus eigenlijk een niet helemaal juiste combinatie.
Er is wel een maar aan vast te koppelen. Ab schreef me:
Je kunt het schip als walvisvaarder uitvoeren, zoals bij veel fluiten die niet onmiddellijk werden verkocht gebeurde. De bouwers in de Zaanstreek hadden zo veel succes dat ze hun schepen gewoon op eigen risico bouwden en ze pas verkochten als er een koper kwam. Die kwamen gewoonlijk snel genoeg en als dat niet het geval bleek, reedden ze die schepen vaak in gedeeld risico (partenrederij) uit als walvisvaarders totdat een koper opdook, waarna het schip naar de wens van de nieuwe eigenaar werd ingericht en aan een tweede carrière begon. Een van de redenen waarom het onmogelijk is een specifiek schip uit die periode te bouwen en dan te zeggen dat het resultaat helemaal historisch juist is. Die schepen werden voortdurend aangepast en veranderd om te voldoen aan de wensen en eisen van eigenaar en lading. Ze werden afgebeuld en mishandeld en zo zagen ze er ook uit.

Een houthaler met stootwillen zou dus zomaar wel een schip geweest kunnen zijn wat zo rond voer.
 
Je komt hier dan ook op het punt van verschillende mogelijkheden voor een bouwdoos:
- houthaler als standaarduitvoering
- walvisvaarder: stootwillen, boegversterking, extra boten (het pakket krijgt er standaard twee) en de galg achterop.
- Indiëvaarder (de Zeehaen zoals Marcus die maakt is een VOC schip wat op Indië voer): de houthaler, maar dan voorzien van een extra galjoen voorop.

Plus bij alle modellen een aangepast ornamentje voor op de spiegel zodat je daar ook individueel kunt kiezen.
 
Helder verhaal Hans. Verklaart weer veel meer, dan dat ik zelf had gelezen in het boek: Het Fluitschip geschreven door André Wegener.
Ik vond nog wel een afbeelding van een houthaler zonder de stootwillen.
20210907_222238.jpg

Je ziet hier de openingen aan de zijkant van het schip. Maar hier zijn dus 3 openingen zichtbaar in plaats van 1 laadopening. Ik kan me zo voorstellen dat er Fluiten waren met meerdere openingen.
 
Laatst bewerkt:
Ik denk dat geheel geen probleem is, een opening of drie openingen.
De schepen werden gebouwd naar behoefte.
Zie maar de kusters van de jaren 50 en 60.
Geen twee gelijk in principe.
Maar wel houthalen, of chinaklei of allebei...
 
In de basis heeft *Hans* mij gevraagd om met name te kijken of de gelaserde romp haalbaar is om te maken. Dit blijkt dus te kloppen. Ik zelf kijk dus ook elke keer met een verrassing (En verbazing) wat hij nu weer heeft aangebracht op zijn eigen Fluit in zijn eigen verslag. Natuurlijk heb ik een aantal keer het model in het echt mogen zien. Maar ben uiteindelijk benieuwd wat er allemaal nog op komt. Ik heb inmiddels de twee sloepen in huis en ik ben benieuwd of bij het model van hem zelf de sloepjes boven de stootwillen komt te hangen of dat er eentje op het dek komt te staan bijvoorbeeld. Maar ik wacht geduldig af hoor:)
 
Laatst bewerkt:
Ik werd vanochtend even geattendeerd op een klein misverstand wat ik geschreven heb. De galg achterop is niet voor de vangst maar is voor de takel bedoeld die - in combinatie met de takel van de grote mast - gebruikt werd om de boten tegen het achterschip te hijsen.
 
Als je er ook even niet bent, gaat het hier allemaal gewoon door. Hans het was ff lezen en kijken, maaaaaaar zeker de moeite waard!. Wat een fantastisch stuk werk laat je weer zien. :thumbsup:.
 
Back
Top