HMS Victory van Caldercraft door Wil

Hallo allemaal,
de driekoningen zijn hier nog net niet de straat uit, dus het kan nog net: Iedereen een gelukkig nieuwjaar gewenst, met heel veel bouwplezier.
Ik heb de afgelopen twee weken mijn vrijwilligerswerk even geparkeerd en heb een paar dagen tussen al het eten door heerlijk kunnen bouwen.
 
Nee Wil. Ik heb op SOS ook een verslag van mijn bouw van een fluit. Daarvoor vertaal ik ook met Deepl en loop dus tegen dit soort dingen aan/
 
Je kunt in deepl met je muis op het Engels vertaalde woord klikken en dan krijg je een lijstje met alternatieven. Je kan ook woorden toevoegen zodat hij die de volgende keer kiest. Maar soms kan je beter het Nederlands erbij zetten en dan meld zich wel iemand met de juiste vertaling. Je kan het dan alsnog aanpassen of iedereen begrijpt het Nederlandse woord omdat het ook voor andere soms internationaal zoeken is.
 
Een andere optie is in een bouwhandleiding van een Kolderstok model het woord op te zoeken. In het Engelse of Duitse deel staat dan de vertaling. Bedankt *Hans*.
 
Afgelopen weken nog wat kunnen frutselen aan de masten. Na het draai- en vijlwerk aan de conische, vierkante en achthoekige delen zijn de ondermasten wat dat betreft af, ook die van de boegspriet. Daarna kan de assemblage van de diverse onderdelen op deze maststukken beginnen.
Onderstaand een impressie van wat nu op de werktafel ligt en staat.

P1034240a.JPG


P1034241a.JPG


P1034242a.JPG

Op het schip ziet dat er als volgt uit.

P1034247.JPG


P1034248.JPG


De goede kijker ziet natuurlijk dat de excentrische verdikkingen voor de woelingen van de boegspriet nog veel te dik zijn. Het viel overigens nog niet mee om deze dingen te maken. Ik heb hiervoor een stukje rond 12 strak in een hardhouten plankje gedaan, daarna excentrisch wat gaten erin en uiteindelijk opgeboord met 12,5 mm. Wat je overhoudt zijn de excentrische schaaldelen, die nu op de boegspriet zitten. Deze worden nog mooi in model geschuurd met de schotelschuurmachine.

P1034244.JPG


Nu een vraagje:
Op de bouwtekening van de masten zijn op de fokkemast en boegspriet zwarte ringen getekend. Op de grote mast en bezaansmast is dit niet het geval. Het lijkt mij echter dat deze ringen zijn aangebracht ter versteviging van de masten en daarom ook op alle ondermasten horen te worden aangebracht. Klopt dat.

P1034249.JPG


Ander vraagje: Wordt de Bonteloef enkel of dubbel uitgevoerd?
 
Laatst bewerkt:
Ziet er weer goed uit allemaal.

Nu een vraagje:
Op de bouwtekening van de masten zijn op de fokkemast en boegspriet zwarte ringen getekend. Op de grote mast en bezaansmast is dit niet het geval. Het lijkt mij echter dat deze ringen zijn aangebracht ter versteviging van de masten en daarom ook op alle ondermasten horen te worden aangebracht. Klopt dat.

foto zegt meer dan duizend woorden, voordeel van jouw schip dat er foto's zijn
hms-victory.jpg


Ander vraagje: Wordt de Bonteloef enkel of dubbel uitgevoerd?
Bonteloef? of bedoel je botteloef? Heb je een afbeelding van het onderdeel? Ik heb wel een idee wat je bedoeld (waterstag) en die is dubbel.
 
Laatst bewerkt:
Dankjewel allemaal, hier kan ik weer mee vooruit.

De bottelen hoort dus thuis in het systeem om de zeilen te bedienen, zo begrijp ik het van Wikipedia.
Nu ik geen zeilen ga voeren, kunnen ze dus vervallen op het model?
Of missen we dan iets essentieels?
 
Maakt essentieel deel uit van het zicht van de boeg, EN, met de "tack" van het voorzeil kan je de fokkera naar beneden houden, anders heeft die altijd de neiging van omhoog te kruipen.
Ook op de 1/1 in Portsmouth zijn die aanwezig (als de masten er volledig op staan). Kijk maar op de foto van JanZwart,
 
Nu een vraagje:
Op de bouwtekening van de masten zijn op de fokkemast en boegspriet zwarte ringen getekend. Op de grote mast en bezaansmast is dit niet het geval. Het lijkt mij echter dat deze ringen zijn aangebracht ter versteviging van de masten en daarom ook op alle ondermasten horen te worden aangebracht. Klopt dat.
Ter aanvulling op de reeds gegeven info, kijk ook eens in mijn verslag, post 188 en volgende
188 : botteloefs https://www.modelbouwforum.nl/threa...-1805-fotoverslag.276295/page-10#post-4146027
192 = banden op gekuipte masten https://www.modelbouwforum.nl/threa...-1805-fotoverslag.276295/page-10#post-4146033
 
Herman, weer bedankt voor je inbreng. Inderdaad, niet te ver gaan zoeken.
De foto’s spreken zoals gewoonlijk weer voor zich.

Mijn laatste post dateert alweer van zo’n twee weken geleden. Er is in die tijd weer veel gebeurd.
Verder met de ondermasten en het eerste deel van de boegspriet. Deze zijn bouwkundig grotendeels af. Wat nog ontbreekt zijn een paar oogboutjes.

P1034263.JPG


P1034264.JPG


P1034279.JPG


P1034275.JPG


P1034276.JPG


Nog even alles nalopen voordat we dit deel kunnen gaan schilderen.
 
En als je dan toch bezig bent, gelijk door naar de marsen. Heerlijk zo’n bouwproces. Eerst alle onderdelen maar eens los gesneden, afgebraamd en dry fit in elkaar gezet. Op de tekening ziet dat er dan zo uit.

P1034250.JPG
fit in

P1034252.JPG


P1034254.JPG


Voor de juiste plaatsbepaling van alle balkjes op de marsen heb ik op calque papier e.e.a. overgenomen van tekening, en de ligging vervolgens gemarkeerd op de marsen.

P1034256.JPG


Na het aanbrengen van alle balkjes, ziet dat er als volgt uit.

P1034281.JPG


En als alle uitstekende delen zijn verwijderd, de dwarszalingen vast zijn gelijmd is de volgende foto aan de beurt. Geen paniek, de langszalingen zitten nog niet gelijmd.

P1034282.JPG


P1034283.JPG


Toen de lijm (half) uitgehard was kon ik niet wachten om de marsen ook maar even aan de masten te hangen. Eerst één langszaling op elke mast gelijmd en gezorgd dat deze in de goede richting staat (horizontaal in de richting van de kiel. Toen ook deze lijm uitgehard was, de andere langszaling gelijmd, waarbij de stand van de marsen bepalend was voor de positionering en uitlijning op de mast.
E.e.a. met dit als resultaat. En ook hier kan de mars er straks nog gewoon af.

P1034287.JPG
 
Mooie masten en marsen, maar met de boegspriet, hoewel mooi uitgevoerd, kom je straks toch echt wel in de problemen.
Onbegrijpelijk dat Chris Watten, die toch een voortreffelijke reputatie voor het ontwerpen van bouwdozen geniet naast de onbegrijpelijke uitvoering van de verschansing van het bakdek, ook bij de kop van de boegspriet compleet de mist in gaat.
Bij het zijaanzicht vond ik dat de "bees" nogal schuin naar boven staan, en ik vroeg me af wat die messing as daar doet.
Bij het bovenaanzicht werd het duidelijk, in het center van de kop van de boegspriet zit een katrolschijf. MIS !
Het ezelshoofd is symmetrisch. MIS !
Ik besef dat je liefst de handleiding van deze Caldercraft bouwdoos volgt, maar hier ga je volgens mij toch echt in de problemen komen.
1) De kluiverboom ligt terecht recht boven de boegspriet, waardoor je onmogelijk een lijn door de katrolschijf in het center van de boegspriet kan voeren.
2) Er hoort niet 1 maar 2 katrolschijven te zitten voor stagen van de steng. Deze katrolschijven liggen aan bakboord en stuurboord van de kop van de boegspriet, onder de "bees".
3) Het ezelshoofd hoort breder te zijn aan stuurboord, zodat aan de achterzijde de "jackstaff" in een halfronde uitsparing kan liggen, en de buitenkluiver aan de voorzijde op 45° ten opzichte van het kluifhout kan aangebracht worden.

Ik zie met spanning tegemoet hoe dit gaat uitpakken.
 
Hallo Herman,
Fijn dat je zo kritisch meekijkt. Voor mij is het nu duidelijk dat ik hier een paar fouten heb gemaakt. Ik denk dat ik de reden hiervoor wel weet. Ik ben uitgegaan van onderstaande tekeningen van Caldercraft.

Knipsel boegspriet 3 (Caldercraft).JPG


Knipsel boegspriet 4 (Caldercraft).JPG


Na jouw opmerkingen heb ik Longridge er ook nog even op nageslagen en zie dan het volgende:

Knipsel boegspriet 1 (Longridge).JPG


Knipsel boegspriet 2 (Longridge).JPG


Ik vond het al vreemd dat ik één onderdeel had overgehouden, maar dat gebeurt wel vaker heb ik gemerkt.

P1034289.JPG


Nu mijn oplossingen:

- Katrolschijf, die ik heb ingebouwd slaat nergens op en kan worden afgedicht;
- Het ezelshoofd kan ik aan stuurboordzijde opdikken, zodat ik daar de bevestiging van de Flying Jipboom kan realiseren. Vraagje, moet hier dan ook een gat in het ezelshoofd, zoals bij de Jibboom?
- De halfronde uitsparing voor de Jackstaff is nu ook duidelijk door de tekening van Longridge
- En dan de bijen. De twee schuine bijen moeten eraf gehaald worden. Bovenop de boegspriet, tegen het ezelshoofd komt het onderdeel dat ik over had gehouden. Die dikke blauwe lijn. Dit onderdeel is net zo breed als het rondhout van de boegspriet ter plaatse. De katrolschijven moet ik dus inlaten in het rondhout. Aan bak- en stuurboordzijde moeten de katrollen worden afgedekt met een latje, waar bovenop de twee schuine bijen weer komen, zoals detail A-A weergeeft.
- Kan ik meteen ook het zadel voor de Spritsail Yard Sling een beetje aanpassen, dit ziet er zo ook niet uit.

Knipsel boegspriet 1 (Longridge) (2).JPG


Ik denk dat ik het snap en gelukkig is de schade te overzien.

Dankjewel Herman.
 
Back
Top